Connect with us

PRAVO

Prvo Zakon o platama i manji broj radnika, pa 75 mil USD

BEOGRAD – Stručnjak Svjetske banke u Beogradu Srđan Svirčev izjavio je danas da će 75 milionadolara, koje je banka odobrila Srbiji za podršku reformi javne administracije i državnih finansija, vlada moći da povuče kad ostvari konkretne ciljeve – sprovođenje zakona o platama u javnom sektoru i smanjenje broja zaposlenih, jaču kontrolu trošenja novca i centralizovane javne nabavke.

Objavljeno

 


 

Svirčev je, gostujući u Dnevniku RTS-a, precizirao da postoje četiri cilja koja Srbija mora da dostigne.
„Prvi je vezan za sprovođenje zakona o platama u javnom sektoru, drugi za smanjenje broja zaposlenih, zatim pojačana kontrola trošenja sredstava i unapređivanje javnih nabavki kroz centralizovanu nabavku”, rekao je Svirčev.

Kao rok za usklađivanje plata u javnom sektoru, to jest uvođenje platnih razreda, naveo je da je zakonom predviđen 1. januar naredne godine.
Prema njegovim riječima, potrebno je uskladiti plate sa tim zakonom, definisati prema jedinstvenoj osnovici koja će biti utvrđena i napraviti spisak koeficijenata.

„Utvrdiće se koliko ljudi je potrebno u javnom sektoru. Na osnovu rezultata države i broja zaposlenih koje će uzeti otpremnine, odobravaće se sredstva. Dakle, u odnosu na broj zaposlenih koji će napustiti javni sektor, biće odobrena sredstva za otpremnine koje su propisane Zakonom o radu”, rekao je Svirčev.

Govoreći o podršci za sprovođenje centralizovane javne nabavke, predstavnik Svjetske banke u Srbiji kaže da će to omogućiti da se postigne najbolja cijena i kvalitet za količine koje treba da se nabave. „Umjesto da svaka institucija sama pravi nabavke, sa jednog mesta može da se popiše nabavka”, dodao je Svirčev.

Kada je riječ o kontroli državne potrošnje, navodi da će država morati da plaća svoje obaveze na vrijeme, a to je u roku od 45 dana.

Reklama

„Za to postoji zakon ali se ne primjenjuje u potpunosti. I treba da postoji sistem gde će se raditi kontrola plaćanja tih obaveza”, rekao je Svirčev. Ističe da sve obaveze Srbija treba da ispuni do kraja 2018. godine. „Ja se nadam da će sve biti ispunjeno do tada jer je ovaj kredit za podršku rezultatima koje vlada treba da ostvari uz sprovođenje tog programa”, kaže Svirčev.

 

Izvor: Tanjug

 

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu