Connect with us

PRAVO

U Srbiji stupa na snagu novi Zakon o opštem upravnom postupku

BEOGRAD – Građane Srbije od sutra čeka olakšanje, više neće biti čekanja u redovima za izvode iz matične knjige rođenih, državljanstvo, matične knjige venčanih…Na snagu od srijede stupa novi Zakon o opštem upravnom postupku, po kome državni ogani više ne smiju da traže građanima podatke i dokumentaciju koju već imaju u svojoj evidenciji kao što su novi izvod iz matične knjige vjenčanih, krštenica, potvrda o državljanstvu ili prebivalištu.

Objavljeno

 


 

Lakše do dječijeg dodatka
To praktično znači da ćete ubuduće „bez papira“ moći da dobijete jednokratnu pomoć i dječiji dodatak ili da postavite aparat za prodaju kokica, bezalkoholnog pića ili sladoleda. Službenici su od sada dužni da vam pribave sve, i to potpuno besplatno!

– Obaveza službenika svih opštinskih i gradskih uprava biće da razmenjuju podatke iz službenih evidencija, a svi podaci biće pribavljeni na način koji odgovara državnim organima “elektronskim putem”, “peške”, faksom… Ubuduće će roditeljima da bi dobili dječiji dodatak zaposleni u upravama iz službenih baza pribavljati izvode iz matičnih knjiga rođenih za svu djecu u porodici, uvjerenje o državljanstvu za onoga ko podnosi zahtjev, potvrdu o prihodima u posljednja tri mjeseca podnošenja zahteva za svakog člana domaćinstva koji ostvaruje prihode – saošteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a lična procedura važi i za dobijanje jednokratne novčane pomoći.

Izvor: GdeInvestirati

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu