Connect with us

PRAVO

U Tuzli novi Zakon o visokom obrazovanju

TUZLA – Poslanici Skupštine tuzlanskog kantona usvojili su Zakon o visokom obrazovanju. Zakon je usvojen sa amandmanima koje je prihvatila Vlada tuzlanskog kantona, a koje su uputile nadležne skupštinske komisije, i to Komisija za obrazovanje i Zakonodavna komisija.

Objavljeno

 


 

Usvajanju novog Zakona o visokom obrazovanju, prethodilo je usvajanje Nacrta samog zakona, te desetodnevna javna rasprava. Kao rezultat javne rasprave, danas usvojeni Zakon znatno se razlikuje od Nacrta koji je prvobitno predložen, a prema riječima resornog ministra Muratovića, 80 posto primjedbi pristiglih tokom javne rasprave, ugrađeno je u novi Zakon o visokom obrazovanju.

Danas usvojenim Zakonom o visokom obrazovanju,  izmjenjen je dio koji se odnosi na izbor rektora, kojeg bira i imenuje Senat Univerziteta. Razlika je i ta, da rektor, na prijedlog Senata, daje saglasnost za izbor i imenovanje dekana fakulteta, za koje do sada nije imao ovlasti, jer je, po prethodno važećem zakonu, dekane biralo Nastavno-naučno vijeće fakulteta.

Novim Zakonom ustanovljena je pozicija „Direktor za finansije“, što do sada nije bio slučaj, a čime bi se, više reda, trebalo uvesti u finansijske tokove na Univerzitetu u Tuzli. Danas usvojenim Zakonom o visokom obrazovanju, ukida se doživotna pozicija „Generalnog sekretara“ koji se po novom Zakonu bira mandatno.

Prema riječima kantonalnog ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Zlatana Muratovića, vrlo brzo može se očekivati usklađivanje drugih zakona sa Zakonom o visokom obrazovanju, kao i drugih podzakonskih akata, što znači da će novi Zakon o visokom obrazovanju pratiti i novi Zakon o Univerzitetu.

izvor: RTV slon

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu