Odluka o Danu RS mora biti poništena

0

 

Prijedlog zahtjeva utvrdio je tim Narodne skupštine RS sastavljen od pravnika, advokata, istoričara i drugih stručnjaka, a stav o njemu daće u petak i članovi parlamentarnog Odbora za ustavna pitanja, nakon čega će zahtjev biti upućen na adresu Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović istakao je nakon jučerašnje sjednice skupštinskog tima da rok za dostavljanje zahtjeva Ustavnom sudu ističe 25. juna i da će do tada sve biti urađeno.

– Narodna skupština zahtijeva da Ustavni sud BiH prihvati zahtjev za preispitivanje odluke kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima RS i da nakon toga donese novu odluku kojom će prethodnu staviti van snage – kazao je Čubrilović.

Ocijenio je da je odluka Ustavnog suda politička, a ne pravna i da je nesprovodiva za Srpsku.

– Odluka je donesena preglasavanjem i to glasovima dvoje sudija iz reda Bošnjaka i troje stranih sudija. Nema opravdanja da RS ukida 9. januar kao Dan Republike, jer je nesporno da je to sekularni praznik. Krsna slava nije ustanovljena bilo kojim aktom Skupštine, nema je u Ustavu RS, a te norme nema ni u Zakonu o praznicima – pojasnio je Čubrilović.

Istakao je da je zbog tih činjenica neosnovano tvrditi da se na ovaj način vrši bilo kakva diskriminacija.

– Odluka Ustavnog suda o Danu Republike najdirektnije je vezana za vitalni interes RS i čuvanje njenog statusa, identiteta i subjektiviteta koji su potvrđeni Dejtonskim sporazumom. RS će i dalje preduzimati pravne radnje da bi sporna i štetna odluka bila stavljena van snage. Ako Ustavni sud ne uzme u razmatranje zahtjev RS, postoji pravni odgovor i na to – rekao je Čubrilović i podsjetio da su sve političke opcije saglasne da narod treba da se izjasni da li će i dalje obilježavati 9. januar kao Dan Republike.

Zahtjevi Ustavnom sudu BiH

* Da prihvati zahtjev iz RS za preispitivanje ranije odluke

* Da nakon prihvatanja zahtjeva stavi van snage prethodnu odluku

Čubrilović je istakao da ovo nije prva odluka koja neće biti sprovedena, jer je takav slučaj sa više od 90 odluka Ustavnog suda, među kojima je i odluka o konstitutivnosti naroda u BiH od 4. jula 2000. godine.

– Srbi kao konstitutivni narod ne postoje u četiri kantona u FBiH. FBiH nije sprovela ni odluku iz 2007. godine po kojoj grb i himna FBiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, jer ne sadrže obilježja srpskog naroda – rekao je Čubrilović i dodao da zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH godinama nema ni izbora u Mostaru.

Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je da je skupštinski tim uradio dobar posao rukovodeći se zakonima i Ustavom i da je ponuđena argumentacija sasvim dovoljna da Ustavni sud razmotri svoju odluku.

– Ako bi sud odlučivao u prostoru politike, onda bi sasvim sigurno imali narušavanje prava, pravnih normi i Ustava – istakao je Kasipović.

Najviši zvaničnici RS i njeni predstavnici u institucijama BiH potpisali su krajem novembra prošle godine zajedničku izjavu u kojoj je navedeno da Narodna skupština RS treba da donese odluku i raspiše referendum na kome bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine o ukidanju Dana Republike. Od Parlamenta BiH je zatraženo da u roku od 120 dana usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi bilo definisano da u toj instituciji više ne budu strane sudije i onemogućeno preglasavanje. Taj rok je istekao polovinom aprila, ali zakon nije usvojen, jer je pao u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Stručnjaci volonteri
Nedeljko Čubrilović je rekao da su članovi skupštinskog tima uložili mnogo truda za pripremu zahtjeva Ustavnom sudu BiH naglasivši da su radili volonterski.

Izvor: Glas Srpske