U pripremi novi zakon: Hoće li svako dijete po rođenju primati 100 maraka?

0

 

Nije jednostavno, niti lako živjeti u BiH. U državi koja miluje samo političare i njihovu rodbinu.Ostalima ona ne nudi ništa. A u državi kojoj nije stalo do njenih građana, posebno je teško stvarati porodicu. Jer biti roditelj u RS i BiH, a posebno roditelj četvoro i više djece, znači biti prepušten sam sebi.

Država ni na koji način ne stimuliše majke koje su zaposlene, a one koje nisu, dobijaju mizernu pomoć države. 140 maraka mjesečno, bilo da imate četvero, sedmero ili desetero djece. Ah da, i tu morate ispuniti jedan uslov – da vam primanja ne prelaze 90 KM po članu, s tim da se u procjenu uzima i vrijednost automobila!

I ako si, dakle, socijalni slučaj, odnosno ako je navedeni uslov ispunjen, prvo dijete ipak nema pravo na dječiji dodatak, drugo dijete prima 35 KM, treće 75 KM, četvrto 35 KM, dok svako naredno dijete nema pravo na dodatak. Znači „isplati“ se imati četvero djece, jer se dobije pomoć od države od čak 140 maraka!

Sanja Krsmanović je majka petero djece. Nijedno od njene djece ne ostvaruje pravo na dječiji dodatak od kada joj je muž počeo raditi prije dva mjeseca.

„ Za petero djece od države smo primali 140 maraka, a uspjeli smo živjeti i preživjeti zahvaljujući tome što je muž putovao u drugi grad, gdje njegov otac ima poljoprivredno gazdinstvo, pa smo se tako nekako snalazili. Novac koji smo primali zaista nije bio dovoljan ni u kom pogledu. Kada imate malo dijete, taj iznos ne može pokriti ni troškove pelena za mjesec dana. Od prije dva mjeseca, ne primamo dječiji dodatak, jer je suprug dobio posao, pa smo prešli cenzus propisan zakonom“, kaže za Buku Sanja.

Dodaje i da je neozbiljno što država koja se bori protiv „bijele kuge“ nema nimalo pozitivnu pronatalitetnu politiku. Konačno je, kaže, vrijeme da se neke stvari promijene ili će svi na kraju biti primorani da odu iz ove zemlje.

„Razmišljali smo i o odlasku, ali do sada se na to nismo odlučili. Ovo je naš grad, ovdje su naše porodice, prijatelji i želimo da nam i djeca ovdje odrastu. A ako svi odemo, ko će ovdje ostati“, kaže naša sagovornica. Nada se da će inicijativa koju je pokrenulo Udruženje porodica 4 plus, nakon što je Vlada RS prošle godine donijela odluku da se iz budžeta izbriše stavka „Fond za treće i četvrto dijete“, dati rezultate i da će se donijeti sistematska rješenja, a prije svega ukinuti cenzus na dječji dodatak.

Predsjednik ovog Udruženja, Jovan Radovanović, rekao je za BUKU da je peticija koju je potpisalo 11.227 građana i koja je predata u Narodnu skupštinu RS krajem decembra, već dala određene rezultate – radi se na novom zakonu.

“Povratne informacije kažu da ćemo dobiti novi zakon koji bi u parlamentarnoj proceduri trebao biti krajem godine. Naši zahtjevi su ostali isti i od njih ne odustajemo. Tražimo ukidanje cenzusa na dječiji dodatak, te da ubuduće svako dijete u RS, bez obzira na materijalnu situaciju porodice, ima pravo na dječiji dodatak u iznosu od po 100 maraka. Tražimo i nacionalne penzije za majke sa četvoro i više djece, stambeno zbinjavanje i pravo na besplatno školovanje”, rekao je Radovanović.

Dodao je i da se procjenjuje da u RS živi 5000 majki koje imaju 4 i više djece. Većina ih je nezaposlena.

“U preko 70 posto porodica nijedan član ne radi i nemaju nikakva primanja i oni jedva sastavljaju kraj sa krajem i najteže im je obezbijediti hranu. U većini porodica se školuje troje ili više djece i veoma je teško obezbijediti sve za školu i školske obaveze. Često nam se dešava da imamo problema sa isključivanjem struje, što je za jednu porodicu u današnje vrijeme nešto najteže”, istakao je Radovanović.

Javni fond za dječiju zaštitu procijenio je da bi na godišnjem nivou trebalo izdvojiti čak 285 miliona maraka godišnje, kako bi sva djeca, bez obzira na red rođenja i materijalni status porodice, dobijala po stotinu maraka. Poređenja radi, na ime dječijeg dodatka u godini za nama izdvojeno je tek 20 miliona, što znači da za eventualnu realizaciju Inicijative udruženja nedostaje više od 264 i po miliona maraka.

Izvor: Buka