Connect with us

PRAVO

Usvojen novi zakon: Mađarska će vraćati migrante koji su već uššli u zemlju

MAĐARSKA – U Mađarskoj je juče usvojen zakon koji policiji dozvoljava da vraća natrag ilegalne migrante koje otkrije unutar zone od osam kilometara od južne mađarske granice prema Srbiji.

Objavljeno

 


 

Rojters prenosi da je ovaj potez izazvao kritike UN Visokog komesarijata za izbeglice (UNHCR).

Agencija navodi da je ograda od bodljikave žice, koju je Mađarska podigla duž južne granice sa Srbijom i Hrvatskom, pomoglo da se značajno smanji priliv migranata u odnosu na stotine hiljada koje su prošle godine išle preko Balkana ka severnoj Evropi, posebno Njemačkoj.

Navodi se da, i pored toga, migranti u manjem broju i dalje dolaze na mađarsku granicu sa Srbijom. Mađarske vlasti su uspostavile dve tranzitne zone u kojima migranti mogu da podnesu zahtjev za azil.

„Cilj je… da se omogući (vlastima) da vrate nazad kroz kapiju granične ograde državljani trećih zemalja koji su u Mađarskoj nelegalno i koji su uhapšeni unutar osam kilometara od granice“, navedeno je u obrazloženju novog zakona.

Rojters navodi da srpske vlasti nisu trenutno bile dostupne za komentar o ovom zakonu.

Reklama

Mađarska je, prema zvaničnim vladinim podacima, ove godine imala 19.140 zahteva za azil, a više od 14.000 migranata je južnu granicu prešlo nelegalno, a nedavno je ta zemlja ograničila broj ljudi koju mogu da uđu u tranzitnu na zonu na najviše 30 dnevno.

Izvor: Blic

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu