Osam proizvođača povlači više od 12 miliona automobila

0

 

Nacionalna agencija za bezbjednost u saobraćaju objavila je danas dokumenta u kojima je navedeno da će automobile povući kompanije Honda, Fit Chryjsler, Toyota, Mazda, Nissan, Subaru, Ferrari i Mitsubishi.

Japansko Ministarstvo saobraćaja je takođe danas najavilo povlačenje sedam miliona vozila zbog Takatinih mehanizama za vazdušne jastuke.

Takata je ranije ovog mjeseca pristala da proglasi do 40 miliona tih uređaja neispravnim i da ih postepeno, u fazama, zamjeni, a prioritet će imati modeli stariji od 2011. godine u toplim i vlažnim područjima.

Takata koristi amonijum nitrat za stvaranje male eksplozije koja u slučaju sudara naduva vazdušne jastuke. Ta supstance može, međutim, da se vremenom ošteti ako je izložena visokim temperaturama i vlažnosti, pa da gori brže nego što je predviđeno. To može da dovede do razbijanja metalnog kanistera koji treba da lokalizuje eksploziju i raspršivanja sitnih metalnih ili plastičnih dijelova koji mogu da povrijede putnike.

Očekuje se da će narednih dana još proizvođača, ukupno 17, najaviti povlačenje vozila. Najviše vozila će povući Honda, 4,5 miliona, i Fiat Chrysler, 4,3 miliona.

Neispravni mehanizmi za naduvavanje odgovorni su za smrt 11 osoba širom svijeta, a 100 ljudi je zbog toga povrijeđeno.

Izvor: Beta