Poslodavci pozvali sindikate za pregovaranje o kolektivnim ugovorima

0

 

„Obavještavamo Vladu Republike Srpske i javnost da nismo spremni učestvovati u triparitetnim pregovorima sve dok se ne završi odvojeno kolektivno pregovaranje na nivou javnog i privrednog sektora“, saopšteno je iz Unije udruženja poslodavaca.

Podsjetivši da poslodavci smatraju nezakonitom odluku Vlade o produženju važenja postojećih Opšteg i posebnih kolektivnih ugovora za još mjesec dana i da samim tim nemaju obavezu primjenjivati tu odluku, u saopštenju se navodi da će biti pokrenuta procedura ocjene ustavnosti te odluke pred Ustavnim sudom Srpske.

„Posebno je zabrinjavajuća činjenica da Vlada Srpske pribjegava ad hoc rješenjima, a da prethodno socijalni partneri nisu ni započeli pregovore o opštem kolektivnom ugovoru“, stoji u saopštenju.

Unija udruženja poslodavaca navodi sa zastupa dominantno interese privrednih subjekata, te da je logična i prirodna opredijeljenost da ta Unija pregovara sa sindikatima koji su prepoznati kao privredni sindikati.

Poslodavci su ranije isticali da su obavezni primjenjivati Zakon o radu, te da, ukoliko ispunjavaju uslove propisane članom 3 Zakona o radu, da poslodavci mogu primjenjivati i odredbe pravilnika o radu.

Izvor: Radio televizija Republike Srpske