Connect with us

PRAVO

Plavi dizel uskoro pred poslanicima

SARAJEVO – Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kazao je danas u Sarajevu da bi Vijeće ministara BiH na nekoj od narednih sjednica trebalo da razmotri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji se odnosi na uvođenje „plavog dizela“ za poljoprivrednike u BiH.

Objavljeno

 


 

Odgovarajući na pitanje Aleksandre Pandurević, šefa Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Šarović je naveo da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH do sada četiri puta pokretalo inicijativu za uvođenje plavog dizela putem izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, koje su konačno upućene u proceduru u Savjet ministara BiH.

Prema njegovim riječima, riječ je o naporima ovog ministarstva da se za poljoprivredne proizvođače u BiH obezbijede povoljniji uslovi za njihov rad, jer su konstantno opterećeni problemima u vezi sa klimatskim problemima, nelojalnom konkurencijom, manjim podsticajima u oba entiteta itd.

„Ovom mjerom bi se poljoprivrednici oslobodili plaćanja akciza od 0,30 KM po litru plaćene akcize i 0,15 KM putarine“, precizirao je Šarović. On je dodao da su Savjet ministara, Uprava za indirektno oporezivanje i Ministarstvo finasija i trezora BiH dali pozitivno mišljenje na ponuđeni prijedlog o uvođenju „plavog dizela“.

Šarović je naveo da je MMF ranije izrazio rezervu na ovu mjeru zbog očekivanog osipanja budžeta BiH.

On je poručio da osim uvođenja plavog dizela, poljoprivredni sektor u BiH mora dobiti i druge podsticajne mjere i podršku kako bi se izborio sa nelojalnom konkurencijom u okruženju. Denis Bećirović(SDP), poslanik zbog odsustva ministra odbrane u BiH Marine Pendeš, danas nije dobio odgovor na pitanje u vezi sa državnom imovinom u BiH, odnosno zašto organi BiH nisu reagovali na prenosa vlasništva kasarne Zalužani sa nivoa BiH na MUP Republike Srpske.

Reklama

Neka poslanička pitanja ostala su bez odgovora jer ni predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, nije prisustvovao ovom dijelu sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu