Connect with us

PRAVO

Pomak u pregovorima o novom opštem kolektivnom ugovoru u RS

BANJALUKA, SARAJEVO – Nakon više mjeseci agonije došlo je do pomaka u pregovorima o novom opštem kolektivnom ugovoru u Republici Srpskoj. Napredak je potvrđen od strane svih učesnika, a neki kažu da su i sami začuđeni korakom naprijed jer ga nisu očekivali…

Objavljeno

 


„Razmatramo član po član opšteg kolektivnog ugovora i približavamo stavove. Dogovorili smo se, jer smo razmotrili dvije trećine članova, da naredni sastanak bude održan u utorak“, rekao je Anton Kasipović, vicepremijer RS, nakon sastanka, i dodao da očekuje da bi do kraja naredne sedmice mogao da bude postignut konačan dogovor. „Sa socijalnim partnerima razgovarali smo o koeficijentima za noćni i prekovremeni rad, te o godišnjim odmorima“, dodao je Kasipović. Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, najavio je rez, tako da će, ukoliko ne bude postignut dogovor sa socijalnim partnerima, Vlada RS donijeti odluku koja će biti na snazi sve dok to pitanje ne bude riješeno.

„Takva odluka Vlade biće na snazi sve dok se ne postigne dogovor o novom opštem kolektivnom ugovoru“, rekao je Savanović. On je dodao da će se u nastavku razgovora socijalnih partnera o opštem kolektivnom ugovoru pokušati usaglasiti sporne odredbe.

„Vidjećemo, ima poteškoća, ali i ohrabrenja. Pokušaćemo možda još jednom ili dva puta da sazovemo socijalne partnere, a ako ne bude išlo mi se više ne možemo tim baviti“, kaže Savanović. Iz Saveza sindikata RS muk kada su u pitanju kolektivni ugovori. Ranka Mišić, prvi čovjek sindikalaca, nije bila prisutna na sastanku, a jedan od članova sindikalnog tima Velka Odžaković, generalni sekretar, rekla je da ne može ništa da komentariše zbog toga što je na sastanku dogovoreno da izjave u ime svih medijima daje Anton Kasipović. Iz Konfederacije sindikata RS takođe nisu bili rječiti već su samo kratko prokomentarisali sastanak.

„O detaljima ne bih pričao jer neke stvari svako treba sa svojim organima da riješi, jedino što vam mogu reći je to da stvari idu nabolje“, rekao je Obrad Belenzada, predsjednik ove konfederacije. Saša Trivić, koji je predstavljao Uniju udruženja poslodavaca RS, rekao je da su određena pitanja uspjeli dogovoriti. „Pregovori idu u pozitivnom smjeru, što nije bilo za očekivati, bili su teški razgovori.

I dalje ima puno nedoumica i zato ne bismo ulazili u detalje da ne bi nešto bilo pogrešno shvaćeno“, ispričao je Trivić. Na drugoj strani Vlada FBiH je s predstavnicima većine sindikata počela pregovore o usklađivanju granskih kolektivnih ugovora. Jedino je zasad neizvjesno kada će biti postignut dogovor s predstavnicima Sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja FBiH, nakon što je Vlada odlučila da taj sindikat bude izbrisan zbog navodne neusklađenosti sa zakonskim propisima. „Od 2007. imamo najnižu satnicu na nivou FBiH i već godinama pokušavamo da je uskladimo s povećanim troškovima života.

Upravo na tom ćemo i insistirati u kolektivnom pregovaranju“, kazao je Abud Sarić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu. Opšti kolektivni ugovor za FBiH potpisan je u februaru ove godine i trebalo bi da stupi na snagu ovog mjeseca. Ipak, zasad je neizvjesno kada će početi pregovori sa Sindikatom osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja.

Reklama

Izvor: Nezavisner novine

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu