Connect with us

PRAVO

RTV taksa naplaćivat će se preko kablovskih operatera

SARAJEVO – Članovi Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) s pet glasova „za“ i tri glasa „protiv“ podržali su na današnjoj sjednici principe Prijedloga zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu.

Objavljeno

 


 

Ovo zakonsko rješenje predložili su klubovi poslanika Predstavničkog doma Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) zbog potrebe, kako su danas kazali predlagači, da se pitanje trajnog i održivog finansiranja sistemski riješi.

Javni RTV emiteri u BiH do 30. juna mogu naplaćivati RTV taksu putem telekom operatera, a potom će se ponovo naći u situaciji da neće moći prikupljati taksu.

Poslanici Mirsad Đonlagić (SBB) i Amir Fazlić (SDA) na današnjoj sjednici Komisije jasno su kazali da su spremni uvažiti amandmane koji bi popravili tekst ovog zakona zbog čega su i predložili da se zakon razmatra u redovnom zakonodavnom postupku.

Predloženo rješenje predviđa i uvođenje naplate RTV takse putem kablovskih operatera zbog čega je i predloženo da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) dostavi informaciju o broju kablovskih emitera.

Fazlić je kazao da raspolaže podacima koji govore o tome da u BiH ima 330.000 domaćinstava koja koriste kablovsku televiziju.

Reklama

Zakon predviđa uspostavljanje fondova te je rečeno da će se javni RTV servisi primarno finansirati prihodima od RTV taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi koje mogu osnovati entiteti, odnosno Brčko Distrikt BiH, ali članovi Komisije danas su ocijenili da taj segment nije dovoljno razrađen te da ostaje nejasno šta će biti ukoliko se fondovi ne uspostave.

Članovi Komisije Hanka Vajzović (Demokratska fronta – DF) i Mirsad Mešić (Socijaldemokratska partija – SDP) podržali su principe ovog zakona ističući da će biti vremena da se odredbe zakona poboljšaju u amandmanskoj fazi.

Iako su se svi članovi Komisije složili da se javni RTV sistemi nalaze u teškoj situaciji te da je vrijeme da se pitanje naplate RTV takse riješi, Jovan Vukovljak (DNS) naglasio je da ovo zakonsko rješenje neće podržati sve dok se o njemu ne usuglase nadležno ministarstvo iz Republike Srpske i Radiotelevizija tog entiteta (RTRS).

Predsjedavajući Komisije Momčilo Novaković (PDS-NDP) nije podržao zakon, ali je mišljenja da je važno da pojedini članovi zakona prežive kako bi se nastavila naplata takse po sadašnjem principu i ne bi ugrozilo emitiranje programa.

Predstavnički dom ranije je tražio od Vijeća ministara da formira interresornu radnu grupu koja bi se bavila samo ovim pitanjem, a ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko kazao je da još  nisu dostavljena imena osoba koje bi činile tu grupu.

Član Komisije Nikola Lovrinović (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) smatra da je došlo vrijeme da se utvrdi ko je odgovoran za stanje u javnom RTV sistemu, dodajući da sadašnji zakon nudi rješenja kako bi finansiranje bilo stabilno.

Reklama

Postojeći zakon na snazi je od 2005. godine, a u godinama koje su uslijedile pokazala se njegova manjkavost zbog čega i Jusko smatra da je izmjena zakona način za pronalazak trajnog rješenja.

Izvor: Fena

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu