Uskoro zabrana pušenja na javnim mjestima u BiH

0

Cijene pojedinih cigareta u BiH već su poskupile za 20 feninga po pakiranju, a do kraja mjeseca slijede nova poskupljenja. U tokku juna, tačnije od 4. juna, u BiH su poskupile cigarete ‘Evee Divine Slimss’ i ‘Eve Midtique Slimss’ za 20 feninga i sada je za pakovanje potrebno izdvojiti 4,20 maraka, piše Buka.

Prema riječima Ratka Kovačevića, glasnogovornika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, do kraja mjeseca će za 20 feninga poskupiti i cigarete ‘West Red’, ‘West Silver’, ‘Imperial Clasic Red’, te ‘Imperial Clasic Blue’ i to s 3,70 na 3,90 maraka.

Val poskupljenja cigareta traje od 1. aprila kada je porasla cijena pet proizvoda Tvornice duhana Rovinj u prosjeku za deset do 20 feninga.

I dok je snažna medijska kampanja protiv pušenja u razvijenim zemljama pušenje učinila nepopularnim, konzumiranje duhanskih proizvoda u nerazvijenim zemljama poput naše i dalje je u porastu.

Prema posljednjim analizama, u BiH puši čak 40 posto odraslih građana. Jedan pušač u našoj zemlji tokom godine u prosjeku potroši 2.278 cigareta, a svake godine preko 8.000 ljudi izgubi život zbog bolesti direktno prouzročenim duhanskim dimom. Osim velikog broja pušača, u BiH je prisutna i velika izloženost duhanskom dimu na svim javnim mjestima, čime je direktno ugroženo pravo na zdravlje stanovništva. Čak 77,3 posto mladih u dobi između 13 i 15 godina izloženi su pasivnom pušenju, što ostavlja velike posljedice na njihovo zdravlje.

Pušenje je dozvoljeno u većini ugostiteljskih objekata, mali broj njih ima odvojene dijelove za pušače, a rijetki su oni u kojima je pušenje zabranjeno.

Kako smanjiti broj pušača u BiH? To još uvijek nisu uspjele sve paprenije cijene cigareta, ali u Udruženju PROI, koje je krajem prošle godine pokrenulo akciju protiv pušenja na javnom mjestu u FBiH pod nazivom ‘Smeta mi’, vjeruju da bi dobro urađen i dobro implementiran zakon, koji bi efektivno zabranio pušenje na svim javnim mjestima, mogao riješiti ovaj problem.

Arijana Knežević, menadžer za komunikacije Udruženja PROI, kaže da je ovo udruženje uključeno u pripremu prijedloga zakona za potpunu zabranu pušenja na svim javnim mjestima u FBiH. Zakon bi u parlamentarnu proceduru trebao stići već na jesen, a u navedenom prijedlogu zakona o potpunoj zabrani pušenja na javnim mjestima, adresira se i reklamiranje i pakovanje duhanskih proizvoda, ali i pitanja vezana za e-cigarete i nargile.

“Zakon je još uvijek u procesu finalizacije. Udruženje PROI zajedno s partnerimazagovara i radi na tome da se prijedlog zakona u što većoj mjeri uskladi sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana i EU direktivama. Da bi dobili nove efikasne politike za kontrolu duhana u FBiH potrebna je mobilizacija društva i visok nivo svijesti donositelja odluka. Zbog toga planiramo provesti niz aktivnosti za pripremu i edukaciju društva, ključnih osoba i institucija na ovu temu, uključujući i parlamentarce kada zakon uđe u parlamentarnu proceduru”, rekla je za Buku Knežević.

Prema trenutnoj zakonskoj regulativi u FBiH, pušenje je zabranjeno u vaspitno-obrazovnim ustanovama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

 

Izvor: Večernji.ba