Connect with us

PRAVO

Uskoro zabrana pušenja na javnim mjestima u BiH

Pušenje u BiH je dozvoljeno u većini ugostiteljskih objekata, mali broj njih ima odvojene dijelove za pušače, a rijetki su oni u kojima je pušenje zabranjeno.

Objavljeno

 


Cijene pojedinih cigareta u BiH već su poskupile za 20 feninga po pakiranju, a do kraja mjeseca slijede nova poskupljenja. U tokku juna, tačnije od 4. juna, u BiH su poskupile cigarete ‘Evee Divine Slimss’ i ‘Eve Midtique Slimss’ za 20 feninga i sada je za pakovanje potrebno izdvojiti 4,20 maraka, piše Buka.

Prema riječima Ratka Kovačevića, glasnogovornika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, do kraja mjeseca će za 20 feninga poskupiti i cigarete ‘West Red’, ‘West Silver’, ‘Imperial Clasic Red’, te ‘Imperial Clasic Blue’ i to s 3,70 na 3,90 maraka.

Val poskupljenja cigareta traje od 1. aprila kada je porasla cijena pet proizvoda Tvornice duhana Rovinj u prosjeku za deset do 20 feninga.

I dok je snažna medijska kampanja protiv pušenja u razvijenim zemljama pušenje učinila nepopularnim, konzumiranje duhanskih proizvoda u nerazvijenim zemljama poput naše i dalje je u porastu.

Prema posljednjim analizama, u BiH puši čak 40 posto odraslih građana. Jedan pušač u našoj zemlji tokom godine u prosjeku potroši 2.278 cigareta, a svake godine preko 8.000 ljudi izgubi život zbog bolesti direktno prouzročenim duhanskim dimom. Osim velikog broja pušača, u BiH je prisutna i velika izloženost duhanskom dimu na svim javnim mjestima, čime je direktno ugroženo pravo na zdravlje stanovništva. Čak 77,3 posto mladih u dobi između 13 i 15 godina izloženi su pasivnom pušenju, što ostavlja velike posljedice na njihovo zdravlje.

Pušenje je dozvoljeno u većini ugostiteljskih objekata, mali broj njih ima odvojene dijelove za pušače, a rijetki su oni u kojima je pušenje zabranjeno.

Reklama

Kako smanjiti broj pušača u BiH? To još uvijek nisu uspjele sve paprenije cijene cigareta, ali u Udruženju PROI, koje je krajem prošle godine pokrenulo akciju protiv pušenja na javnom mjestu u FBiH pod nazivom ‘Smeta mi’, vjeruju da bi dobro urađen i dobro implementiran zakon, koji bi efektivno zabranio pušenje na svim javnim mjestima, mogao riješiti ovaj problem.

Arijana Knežević, menadžer za komunikacije Udruženja PROI, kaže da je ovo udruženje uključeno u pripremu prijedloga zakona za potpunu zabranu pušenja na svim javnim mjestima u FBiH. Zakon bi u parlamentarnu proceduru trebao stići već na jesen, a u navedenom prijedlogu zakona o potpunoj zabrani pušenja na javnim mjestima, adresira se i reklamiranje i pakovanje duhanskih proizvoda, ali i pitanja vezana za e-cigarete i nargile.

“Zakon je još uvijek u procesu finalizacije. Udruženje PROI zajedno s partnerimazagovara i radi na tome da se prijedlog zakona u što većoj mjeri uskladi sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana i EU direktivama. Da bi dobili nove efikasne politike za kontrolu duhana u FBiH potrebna je mobilizacija društva i visok nivo svijesti donositelja odluka. Zbog toga planiramo provesti niz aktivnosti za pripremu i edukaciju društva, ključnih osoba i institucija na ovu temu, uključujući i parlamentarce kada zakon uđe u parlamentarnu proceduru”, rekla je za Buku Knežević.

Prema trenutnoj zakonskoj regulativi u FBiH, pušenje je zabranjeno u vaspitno-obrazovnim ustanovama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

 

Izvor: Večernji.ba

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu