Connect with us

PRIVREDA

Povećanje akciza dovešće do pada potrošnje i jačanja crnog tržišta

BIH – Uvođenje namjenskih akciza na alkoholna i bezalkoholna pića putem kojih bi se novac ubirao za zdravstvo mogle bi donijeti više štete nego koristi Bosni i Hercegovini, mišljenja su čak i stručnjaci Uprave za indirektno oporezivanje.

Objavljeno

 

 

U biltenu koji svako dva mjeseca izdaje Odjel za makroekonomsku analizu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH navodi se kako postoje rizici u provođenju ove ideje. U analizi u kojoj se predviđaju kretanja u oblasti poreza u idućih nekoliko godina, navedene su ohrabrujuće brojke, no s druge strane stručnjaci upozoravaju kako svaka izmjena politike oporezivanja sa sobom nosi veliki rizik.

Poseban osvrt urađen je po pitanju najavljenih izmjena Zakona o akcizama u pogledu povećanja akciza na pivo, alkoholna pića i prirodne rakije, gorivo i auto-plin.

Akcize za zdravstvo

U rubrici koja se bavi rizicima provođenja planiranih povećanja stručnjaci UNO-a navode da se očekuje da će povećanje poreza na alkohol, pivo, alkoholna i bezalkoholna pića dovesti do pada potrošnje.

Pad potrošnje ne samo da će se negativno odraziti na prikupljene prihode za zdravstvo, već će imati i negativne proračunske implikacije, stoji u biltenu UNO-a. Također se navodi kako je izvjesno da će povećanje poreza na navedene proizvode dovesti do distorzija na tržištu, odnosno do jačanja crnog tržišta, pojave i širenja nelegalnih punionica pića, nelegalne prodaje po tržnicama i sličnog. Sve to će, navode stručnjaci UNO-a, ugroziti poslovanje domaćih proizvođača, a time i zaposlenosti i povećati poresku evaziju, ne samo indirektnih već i direktnih poreza i socijalnih doprinosa.

Drastično povećanje poreza za zdravstvo proizvodi efekt „bumeranga“. Jačanje crnog tržišta i pojava nekvalitetnih jeftinih proizvoda koji nisu bili predmet zdravstvenih, sanitarnih i drugih kontrola ugrozit će zdravlje građana, što će povratno dodatno opteretiti zdravstvene fondove, smatraju iz UNO-a.

Odjel za makroekonomsku analizu je predvidio da bi prihodi od oporezivanja alkoholnih i bezalkoholnih pića na godišnjoj razini iznosio oko 67,4 milijuna maraka.

Prelazak na lož-ulje

Stručnjaci UNO-a uradili su projekcije i za povećanje akciza na gorivo.

Inicijalni statički efekti povećanja akciza na dizel/biodizel, benzin i lož-ulje procjenjuju se na 234,5 milijuna maraka na godišnjoj razini.

Međutim, s obzirom da će rast poreskog opterećenja derivata dovesti do rasta maloprodajnih cijena izvjesno je smanjenje potrošnje derivata, a time i smanjenje očekivanih efekata te na prihode od akciza, smatraju iz UNO-a.

Stručnjaci iz UNO-a smatraju kako će povećanje akciza na naftne derivate neminovno oslabiti konkurentnu poziciju BiH na regionalnom tržištu derivata, te se može očekivati slabljenje prekogranične i tranzitne maloprodaje derivata koja je u 2015. i prvom kvartalu 2016. bila jedan od važnih faktora snažnog rasta prihoda od akciza i putarine. Podsjećaju i na to da je dosadašnja politika oporezivanja energenata poticala nezakonitu potrošnju lož-ulja za pogon vozila.

Iako se prijedlogom izmjena zadržava isti jaz između oporezivanja lož-ulja i dizela izvjesno je da će porast akciza na dizel pojačati posticaje na korištenje lož-ulja zbog nominalnog rasta maloprodajnih cijena dizela. Eventualni rast cijena nafte na tržištu imaće negativan efekt na potrošnju derivata, što će se negativno odraziti i na proračunske (akciza, PDV) i na namjenske prihode od poreza na derivate nafte (putarina), smatraju stručnjaci UNO-a.

S druge strane u biltenu su naveli i pozitivne efekte primjene, odnosno povećanje priliva novca, posebno u fondovima zdravstva i direkcijama za puteve.

Podsjetimo da je Vijeće ministara BiH u aprilu ove godine odložilo izjašnjenje o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojim je predviđeno povećanje akcize na pivo, alkoholna pića i prirodne rakije, gorivo i auto-gas. Ovaj potez uslijedio je nakon snažnog pritiska javnosti i privrednika koji su upozorili kako bi povećanje akciza bilo pogubno za domaću proizvodnju.

Iako je odluka odložena dok se smire strasti poznato je kako entitetski premijeri i predstavnici vlasti sa državne razine, odnosno političke stranke koje čine vlast na svim razinama, imaju saglasnost po pitanju povećanja akciza i poručuju kako od ovog cilja neće odustati.

Izvor: Dnevni list

BIZNIS

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

BIZNIS

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.