Connect with us

PRAVO

Primjena Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi

REPUBLIKA SRPSKA  – U Republici Srpskoj je od januara povećana naplata prihoda od boravišne takse, nakon što je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi. U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske Srni je rečeno da je u periodu januar-april ove godine po osnovu uplate boravišne takse prikupljeno 292.665 KM, dok je u istom periodu prošle godine prikupljeno 272.418 KM, što je povećanje za 7,43 odsto.

Objavljeno

 


Prema njihovim navodima, novim zakonskim rješenjem smanjena je mogućnost da ugostitelji koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje, izbjegavaju uplatu boravišne takse, što se direktno odražava na povećanje budžeta za Turističku organizaciju Republike Srpske i turističke organizacije na lokalnom nivou. „Riječ je o efektima čiji je cilj direktno suzbijanje sive ekonomije u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Osim toga, veći iznos sredstava prikupljenih po osnovu uplate boravišne takse uticaće i na bolju promociju turističkih potencijala na nivou cijele Republike Srpske“, navode u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi određen je raspon paušalnog iznosa boravišne takse na godišnjem nivou za ugostitelje koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje u rasponu od 15 do 30 KM, u zavisnosti od razvijenosti lokalne zajednice.

Za turističko mjesto raspon paušalnog iznosa boravišne takse je od 30 do 50 KM, a odluka o visini paušalnog iznosa boravišne takse do sada je donesena u 14 lokalnih zajednica, i to za Banjaluku i Istočno Sarajevo u iznosu od 30 KM, u Trebinju 25 KM, u Bijeljini, Modriči i Ugljeviku 20 KM, dok je u Laktašima, Derventi, Milićima, Petrovcu, Bratuncu, Nevesinju, Prnjavoru i Vlasenici 15 KM.

Izvor: Nezavisne novine

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu