Connect with us

PRAVO

Jedva dočekali zakon o bankrotu, a bankrotirati ne mogu

ZAGREB – Prema Zakonu o stečaju potrošača, građanima u slučaju bankrota sud dodjeljuje stečajnog povjerenika koji od tog trenutka ima pravo upravljanja najvećim dijelom njihove imovine u razdoblju od jedne do pet godina.

Objavljeno

 


 

Država je zakonski definisala da stečajni povjerenik može biti neko od postojećih 390 stečajnih upravitelja koji vode stečajeve preduzećai, ali tek kad položi određene dijelove stručnog ispita. Ili osoba s fakultetskom diplomom koja ima položeni čitav stručni ispit za povjerenika te je, kako to zakon definiše, ‘dostojna za obavljanje poslova povjerioca’. Obuka u tom slučaju traje godinu dana.

Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva pravosuđa, takva stručna obuka još nije započela, a za nju se prijavila samo jedna osoba. Isto tako, stečajni upravitelji još nisu pristupili polaganju ispita, za što se do sad prijavilo samo njih 15.

Ivan Rude

Među njima je i Ivan Rude, predsjednik Udruženja stečajnih upravnika, široj javnosti poznat kao jedan od kandidata na zadnjim predsjedničkim izborima.

‘Prijavio sam se više zbog licence, tako da imam sve papire, nego što vidim tu neku priliku za zaradu. Kao odvjetnik morat ću položiti oko 20 posto od čitavog programa. Ostale kolege čeka mnogo teži posao jer će morati položiti imovinsko pravo, zemljišno-knjižno pravo i ostalo. Stečajni upravitelji nemaju velike koristi ni od krupnih stečajeva kompanija, a kamoli da ćemo moći zarađivati od prodaje imovine običnih ljudi koji su se našli u financijskim problemima’, rekao je za tportal Rude, otkrivajući jedan od glavnih razloga slabog interesa za titulom stečajnog povjerenika.

Reklama

Povjerenici imaju pravo na postotak od prodaje imovine, što je uređeno posebnom uredbom Vlade. 

On se kreće od jedan do pet posto. Primjerice, od prodaje imovine vrijedne 100.000 kuna dobit će 5000 kuna (pet posto), a ako prodaju imovinu od milijun kuna, njima ide 30.000 kuna (tri posto). Iznad milijun kuna prodane imovine stečajni povjerenici imaju pravo na jedan posto, s tim da je postavljena granica od maksimalnih 120.000 kuna. 

Uz to, sud ih može nagraditi s još najviše 30.000 kuna, zavisno od njihove uspješnosti u vođenju bankrota (namirenju vjerovnika) i zalaganju.

Osim tog nemotivirajućeg ekonomskog aspekta, stečajni upravitelj Zdravko Grubeša ističe još jedan.

‘Lično se nikad ne bih prijavio za stečajnog povjerenika. Osjećao bih se loše da budem skrbnik punoljetnoj osobi. To je poseban posao u kojem ste u bliskom odnosu s ljudima u teškoj financijskoj situaciji. Zbog toga me ne čudi tako slab interes kolega’, istaknuo je Grubeša.

Tko može zatražiti bankrot? Osobni bankrot može pokrenuti samo i isključivo sam dužnik i na to ga nitko ne može natjerati. Glavni uslov je da ne može najmanje 90 dana ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30.000 kuna.

Reklama

Izvor: Tportal.hr

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu