Rast BDP-a Kine po porgnozama MMF-a

0

 

„Kratkoročni izgledi rasta su dinamičniji zbog nedavnih stimulativnih mjera“, navodi prvi zamjenik direktora MMF-a, Dejvid Lipton, u pripremljenom govoru u čiji je posjed došla agencija Rojters.

„Srednjoročni izgledi su, međutim, neizvjesniji zbog ubrzanog rasta kredita, viška strukturnih kapaciteta i zbog izuzetno velikog, netransparentnog i međusobno povezanog finansijskog sektora“, ocjenio je Lipton na kraju posjete Pekingu.

Kineska privreda je porasla prošle godine najsporijim tempom u četvrt vijeka, usljed slabe tražnje u zemlji i inostranstvu, hlađenja investicija i prekapaciranosti, posebno u industrijama kao što su čelik i ugalj.

Analitičari kažu da nastavak napora vlade za podsticanje privredne aktivnosti i dostizanje ciljanog rasta podiže nivo duga, povećava rizike po bankarski sistem zemlje, čiji je nivo loših kredita porastao na 11-godišnji maksimum.

„Korporativni dug je visok i raste brzo“, rekao je Lipton, dodajući da je Kini potreban sveobuhvatan plan i konkretna akcija – posebno za preduzeća u državnom vlasništvu – kako bi se izbjegli ozbiljni problemi na daljem putu.

MMF očekuje da će kineska privreda porasti za oko 6,0 posto u 2017, dok je Peking postavio cilj od najmanje 6,5 odsto rasta u idućih pet godina, mada neki analitičari smatraju da su nivoi realnog rasta već mnogo slabiji nego što to zvanični podaci pokazuju, navodi britanska agencija.

Kina takođe treba da uskladi nadležnosti lokalnih vlasti u pogledu prihoda i rashoda, da proširi socijalnu zaštitu, sprovede nove budžetske zakone i uvede napredniji poreski sistem, dodao je Lipton.

MMF je predložio Pekingu da uvede porez na ugljenik ili ugalj, što bi znatno smanjilo ozbiljan problem zagađenja vazduha u Kini, čime se može spriječiti 4-5 miliona preranih smrti 2030. godine.

Pored fiskalne reforme, Lipton je rekao da Kina treba da se zaštiti od rastućih rizika svog složenog finansijskog sistema povećanjem koordinacije između različitih regulatora i tržišta i jačanjem fleksibilnosti finansiranja banaka i drugih finansijskih institucija.

Komentarišući kinesku deviznu politiku, koja je visoko listi briga svjetskih investitora poslije neočekivane devalvacije juana prošle godine, Lipton je naveo da kurs postaje „fleksibilniji i tržišno-regulisan“. 

 

Izvor: Tanjug