Connect with us

TEHNOLOGIJA

Stručnjaci prekrivaju kamere na laptopovima – kada čujete zašto i vi ćete to raditi!

SVIJET – Danas svaki računar ima kameru. Međutim, tehnološka manija za proizvodnjom kamera povukla je sa sobom još jedan trend – proizvodnju nalepnica koje tu kameru prekrivaju. Nalepnice se proizvode za sve uređaje: mobilne telefone, laptopove, kamere za desktop računare, pa čak i za televizore.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Stručnjaci za špijunažu su još prije nekoliko godina objelodanili da hakeri mogu da „upadnu“ u sistem bilo kog uređaja i na taj način špijuniraju ljude preko prednjih kamera na njihovim telefonima ili laptopovima, piše Gardijan.

Direkor FBI Džejms Komej je svojom izjavom dodatno podgrijao sumnju o špijuniranju.

– Pokrivam kameru svog laptopa zato što sam vidio da neko pametniji od mene radi to isto – kratko je poručio Komej.

Industrija nalepnica za kameru je doživjela pravi procvat, a kablovski kanal „USA Network“ je svojim novinarima poslao naljepnicu sa motivima popularne serije „Mr. Robot“, u kojoj je hakovanje glavna tema.

Ova praksa prekrivanja kamera ne predstavlja ništa novo za one koji internet poznaju malo bolje od prosječnog korisnika. Pa tako Eva Galperin, analitičar u kompaniji „Electronic Frontier Foundation kaže da kamere pokriva još od 2007. godine, kada je kupila svoj prvi „MacBook Pro“ laptop u „Eplu“.

Reklama

Prodaja stikera za laptopove počela je 2013. godine, a na njima je pisalo: „Ove naljepnice su anti-nadzorna tehnologija koju nije moguće hakovati“.

Strah od ovakve špijunaže ušao je duboko u pore pop kulture, a što pokazuje i trejler za film „Snouden“ Olivera Stouna koji prenosi priču o čuvenom analitičaru NSA Edvardu Snoudenu. U jednoj sceni tog filma glavni glumac plašljivo gleda u pravcu kamere svog laptopa tokom „intimnih“ momenata sa svojom djevojkom.

Izgleda da je ovakva špijunaža i te kako moguća, i za to se navodi primjer iz 2013. godine, kada su kompjuterski stručnjaci demonstrirali da mogu da daljinski uključe kameru na bilo kom „Epl“ računaru, a da pritom vlasnik uređaja nije ni svjestan toga, pošto bi lampica „ON“ i dalje bila isključena.

Jedna od najjačih kompanija u prodaji stikera za kamere je „CamPatch“ iz Vašingtona. Osnivači ove kompanije su rješili da se upuste u ovakav biznis nakon što su dobli informaciju da je neko, ko poznaje nekoga iz Pentagona, rekao da je špijunaža putem kamera na uređajima novi vid nadzora koje su određene vladine agencije već počele da koriste.

Izvor: Srbija danas

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Reklama

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu