Stručnjaci prekrivaju kamere na laptopovima – kada čujete zašto i vi ćete to raditi!

0

 

Stručnjaci za špijunažu su još prije nekoliko godina objelodanili da hakeri mogu da „upadnu“ u sistem bilo kog uređaja i na taj način špijuniraju ljude preko prednjih kamera na njihovim telefonima ili laptopovima, piše Gardijan.

Direkor FBI Džejms Komej je svojom izjavom dodatno podgrijao sumnju o špijuniranju.

– Pokrivam kameru svog laptopa zato što sam vidio da neko pametniji od mene radi to isto – kratko je poručio Komej.

Industrija nalepnica za kameru je doživjela pravi procvat, a kablovski kanal „USA Network“ je svojim novinarima poslao naljepnicu sa motivima popularne serije „Mr. Robot“, u kojoj je hakovanje glavna tema.

Ova praksa prekrivanja kamera ne predstavlja ništa novo za one koji internet poznaju malo bolje od prosječnog korisnika. Pa tako Eva Galperin, analitičar u kompaniji „Electronic Frontier Foundation kaže da kamere pokriva još od 2007. godine, kada je kupila svoj prvi „MacBook Pro“ laptop u „Eplu“.

Prodaja stikera za laptopove počela je 2013. godine, a na njima je pisalo: „Ove naljepnice su anti-nadzorna tehnologija koju nije moguće hakovati“.

Strah od ovakve špijunaže ušao je duboko u pore pop kulture, a što pokazuje i trejler za film „Snouden“ Olivera Stouna koji prenosi priču o čuvenom analitičaru NSA Edvardu Snoudenu. U jednoj sceni tog filma glavni glumac plašljivo gleda u pravcu kamere svog laptopa tokom „intimnih“ momenata sa svojom djevojkom.

Izgleda da je ovakva špijunaža i te kako moguća, i za to se navodi primjer iz 2013. godine, kada su kompjuterski stručnjaci demonstrirali da mogu da daljinski uključe kameru na bilo kom „Epl“ računaru, a da pritom vlasnik uređaja nije ni svjestan toga, pošto bi lampica „ON“ i dalje bila isključena.

Jedna od najjačih kompanija u prodaji stikera za kamere je „CamPatch“ iz Vašingtona. Osnivači ove kompanije su rješili da se upuste u ovakav biznis nakon što su dobli informaciju da je neko, ko poznaje nekoga iz Pentagona, rekao da je špijunaža putem kamera na uređajima novi vid nadzora koje su određene vladine agencije već počele da koriste.

Izvor: Srbija danas