Connect with us

TEHNOLOGIJA

Telemach preuzima Global Internet iz Novog Travnika

SARAJEVO – Telemach – Društvo za pružanje usluga u oblasti telekomunikacija d.o.o. Sarajevo je donijelo Odluku o namjeravanoj reorganizaciji (pripajanju) sa društvom „Global Internet“ iz Novog Travnika.

Objavljeno

 


Izvor:

 

Kako je navedeno o Odluci „Global Internet“ nastavit će pravni kontinuitet rada postojećeg društva i društva koje se pripaja, a društvo „Global Internet“ će se brisati iz registra privrednih društava Općinskog suda u Travniku.

Društvo „Global Internet“ će se pripojiti društvu sljedniku „Telemach“, prenosom cijele imovine na društvo sljednik bez provođenja postupka likvidacije, a društvo sljednik će preuzeti prava i obaveze pripojenog društva i time postaje univerzalni sukcesor pripojenog društva.

Kako je ranije poslovni portal Akta.ba pisao „Konkurencijsko vijeće BiH“ još u februaru ove godine je odobrilo koncentraciju na tržištu distribucije televizijskog programa, signala i pružanja internet usluga u Bosni i Hercegovini Telemachu koji je kupio 100 odsto osnovnog kapitala privrednog subjekta Global Internet d.o.o. Novi Travnik.

Osim Global Interneta, Telemach je u aprilu preuzeo Total TV iz Banja Luke, a prije toka ilidžanski ASK ,a mnogo ranije Vrbasku kablovsku televiziju – Network“ d.o.o. Bugojno, M&H Company d.o.o., BHB CABLE TV d.o.o. Lukavac, KATV “HS“ d.o.o. Sarajevo, HKB net …

Izvor: Akta

Reklama

 

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Reklama

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Zaboravili ste lozinku svog Android telefona? Evo rješenja

Objavljeno

 

Ako ste zaboravili lozinku za ulazak u svoj pametni telefon, nije sve izgubljeno. Postoji način da ga otključate. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Industrija 4.0 pušta korijene i u BiH

Objavljeno

 

Industrija 4.0, koja je zaživjela u razvijenim zemljama, počela je svoje korijene da pušta i u BiH, a već postoji zainteresovanost domaćih kompanija za digitalizaciju i ulaganje u nove tehnologije. (više…)

Nastavite čitati

U trendu