Teško naplativi krediti u Srbiji iznose oko 3,5 milijardi evra

0

 

Banke nastoje da taj problem rješe otpisom ili prodajom loših zajmova.

Banke su u 2014. i 2015. prodale ili ustupile 94 milijarde dinara problematičnih kredita (NPL), uz naknadu od 46 milijardi dinara.

Od toga 35 odsto je ostalo u bankarskom sektoru, jer su banke međusobno kupovale loše kredite jedne od drugih, a 65 odsto je izašlo iz tog sektora.

Predsjednica Izvršnog odbora Banke Inteza Draginja Đurić je kazala da je ta banka oduvijek imala niži nivo problematičnih kredita u odnosu na prosjek bankarskog sektora u Srbiji, a da je cilj da do kraja ove godine njihovo učešće u ukupnim kreditima bude maksimalno 10 odsto, što bi iznosilo 150 do 170 miliona evra.

„Radimo na rešavanju problematičnih kredita, otpisom ili prodajom, uz veliku pomoć matične banke. Do sada je prodato takvih kredita u vrednosti 65 milona evra„, rekla je ona novinarima.

Kako je objasnila, problematični krediti su prodavani specijalizovanim fondovima koji posluju u Srbiji.

„U pripremi za prodaju je veći portfolio problematičnih kredita od 90 do 95 miliona evra“, navela je Draginja Đurić.

Član Izvršnog odbora Prokredit banke Igor Anić rekao je da je nivo nenaplativih kredita u toj banci veoma nizak i da zbog toga nisu zainteresovani za prodaju fondovima koji otkupljuju problematične kredite uz određeni diskon.

„Nivo NPL u našoj banci je 2,5 odsto i zato nemamo interes da prodajemo fondovima“, rekao je on.

Erste banka je prošle godine prodala dio svojih otpisanih potraživanja češkom APS fondu, u vrijednosti 23,5 miliona evra.

Pireus (Piraeus) banka je očistila svoje bilanse od problematičnih kredita nastalih u ranijem periodu i za to je rezervisala 42 miliona evra.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga dozvoljava da banke mogu da prodaju loše zajmove pravnih lica drugim bankama i fondovima, ali takvi krediti odobreni građanima mogu biti prodati samo drugim bankama.

Evropska komisija nedavno je pohvalila napore Narodne banke Srbije i Vlade Srbije na rješavanju problematičnih kredita. Strategija za rješavanje problematičnih kredita i odgovarajući akcioni plan usvojeni su avgusta prošle godine.

 

Izvor: Beta