Connect with us

PRAVO

Nastaviti pregovore o opštem kolektivnom ugovoru

BANJA LUKA – Konfederacija sindikata Republike Srpske pozvala je Vladu Republike Srpske da, kao odgovorna Vlada koja uspješno vodi socijalnu politiku u Srpskoj, u što kraćem roku nastavi započete pregovore sa ostala dva socijalna partnera za zaključenje opšteg kolektivnog ugovora, kako bi bila ujednačena prava radnika u privredi i van privrede.

Objavljeno

 


 

„Svako odugovlačenje sa nastavkom pregovora ide na štetu radnika koji su zaposleni u provredi Republike Srpske“, navodi se u pismu Konfederacie sindikata upućenom Vladi Srpske i dodaje da poslodavci, koristeći se ukazanom prilikom, radne odnose uređuju svojim aktima jer im to omogućava usvojeni Zakon o radu Republike Srpske i nepostojanje kolektivnog ugovora.

Konfederacija sindikata podsjeća Vladu Srpske da je ostvarivanje nekih prava randika iz radnog odnosa, utvrđenih u Zakonu o radu, uslovljeno prethodnim potpisivanjem kolektivnih ugovora, koji se odnose na isplata regresa, uvećavanje trajanja godišnjeg odmora, naknade i njihova visina, minuli rad i druga.

Konfederacija sindikata predlaže Vladi da prilikom nastavka pregovora iskoristi svoju poziciju socijalnog partnera, te da u tekst opšteg kolektivnog ugovora uvrsti i odredbe iz potpisanih pojedinačnih kolektivnih ugovora kojim bi bila ujednačena prava svih radnika u Republici Srpskoj.

„Svrha kolektivnog pregovaranja i potpisivanje kolektivnih ugovora mora biti davanje mogućnosi da radnik od svoje plate može normalno da živi“, navodi se u pismu koje je potpisao predsjednik Konferencije sindikata Obrad Belenzada i dodaje da se nepotpisivanjem kolektivnih ugovora dovodi u pitanje i primjena postojećih ugovora o radu u privredi.

Izvor:Srna

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu