Connect with us

PRAVO

Srbija kreće u borbu protiv porodičnig nasilja

BEOGRAD – Ove jeseni će u Srbiji uvođenjem novih krivičnih djela i niza zakonskih mjera, biti pokrenuta sveobuhvatna borba protiv porodičnog nasilja.

Objavljeno

 


Sljedeći kaznenu politiku, Ministarstvo pravde Srbije pokrenulo je prošle sedmice internet kampanju “Isključi nasilje” i poslalo jasnu poruku da se nasilje u porodici ne toleriše.

Naime, statistički podaci, prema kojima je u Srbiji u porodičnom nasilju u proteklih 10 godina nastradalo 314 žena, dok je od početka 2016. godine ubijeno 16 žena, ukazuju na neophodnost angažžovanja svih resursa u borbi protiv nasilja u porodici.

Kampanja “Isključi nasilje”, kako navode u Ministarstvu pravde, pokrenuta je u susret donošenju novih mera države u borbi protiv nasilja, čiji je dio i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici čije se usvajanje očekuje se tokom jesenjeg zasjedanja Skupštine Srbije.

Cilj kampanje je da se putem internet kanala, društvenih mreža i medija podigne svijest svih aktera u društvu o nasilju u porodici i informisanje i edukacija kako (potencijalnih) žrtava tako i (potencijalnih) izvršilaca.

Pored uvođenja novih krivičnih djela – proganjanje, polno uznemiravanje i prinudni brak, kao i pooštravanja kazni za krivična djela protiv polnih sloboda, budući Zakon o sprječavanju nasilja u porodici uvešće obavezu policije da izađe na lice mjesta istog trenutka kada dobije prijavu od bilo koga da je izvršeno nasilje u porodici, da spriječi nasilje i napravi procjenu rizika da li to nasilje može da eskalira.

U skladu sa tom procenom policija bi trebalo da gotovo obavezno udalji nasilnika, a imaće i mogućnost da ga uhapsi (odredi mu zadržavanje od 48 sati).

Reklama

Policija treba o toj mjeri odmah da obavesti javnog tužioca, koji će u roku od 24 sata predložiti sudu određene mjere da se, na primer, nasilnik udalji iz stana ili da mu se zabrani prilaženje žrtvi ili žrtvama, a može i da pokrene i krivični postupak.

Javni tužilac ima rok za predlaganje mjera od 24 sata od hapšenja nasilnika, a sud je dužan da donese odluku o mjerama u roku od naredna 24 sata, odnosno dok nasilniku traje takozvani policijski pritvor od 48 sati.

Ako sud nasilniku ne odredi pritvor i on bude pušten na slobodu uz neku od mjera zabrane, ali ih potom prekrši, tako što se približi žrtvi ili se vrati u stan odakle je privremeno iseljen, policija može opet odmah da ga uhapsi i odvede kod sudije za prekršaje.

Sudija za prekršaje može da nasilniku izrekne kaznu od 60 dana zatvora, koja se odmah izvršava, što znači da iako nasilnik uloži žalbu na odluku sudije, ona neće odložiti izvršenje prekršajne zatvorske kazne.

Ovim putem se onemogućava nasilnik da na bilo koji način priđe žrtvi i uznemirava je sve dok krivični ili građanski postupak ne bude završen.

Izvor: GdeInvestirati/RTS

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu