Connect with us

INTERVJU

Damir Šlosel: Do kraja godine otvaramo još tri dm prodavnice

BIH – U ogromnoj konkurentnosti kompanija važno je da menadžeri svoju firmu pozicioniraju kao idealno radno mjesto gdje svaki kanidat želi da radi i napreduje i to je upravo način na koji će poslodavac privući potencijalne zaposlenike sa izraženim kvalifikacijima, odgovornošću i spremnošću za rad, što je najvažniji preduslov za napredak kompanije. 

Objavljeno

 


Damir Šlosel direktor kompanije „dm drogerie markt d.o.o.“ koja je ponijela titulu Najpoželjnijeg poslodavca za 2016. godinu govori o tome šta ovo priznanje predstavlja za njihovu kompaniju kao i u kom smjeru će ići zapošljavanje u narednom periodu.

Koliko zaposlenih trenutno ima Vaša kompanija?

– dm drogerie markt u Bosni i Hercegovini trenutno broji oko 530 zaposlenika. Od toga 360 radi u 61 dm prodavnici širom BiH, dok ostali rade u centrali i distributivnom centru. 

Da li do kraja 2016. godine planirate zapošljavanje i u kojem obimu? Da li ste u prvom polugodištu 2016. godine zapošljavali nove kadrove  i u kojem broju?

– Plan je da do kraja kalendarske godine otvorimo još tri dm prodavnice. Samim tim imat ćemo potrebu i za novim zaposlenicima. U prvoj polovini godine zaposleno je 18 novih osoba, prije svega u tri novootvorene dm prodavnice, ali i u distributivnom centru budući da veći broj prodavnica iziskuje i veći ulaz odnosno izlaz robe u i iz skladišta. 

Da li na tržištu rada BiH pronalazite kadrove koji imaju potrebna znanja i vještine za obavljanje poslova, ili u okviru kompanije dodatno morate raditi na edukaciji zaposlenika?

– Neovisno o stručnoj spremi ili prethodnom radnom iskustvu, dm se uvijek trudi ponuditi svim zaposlenicima mogućnost dodatnog usavršavanja. Mnogi zaposlenici u dm-u su počeli raditi s već stečenim radnim iskustvom u sličnim djelatnostima, no moram naglasiti da ima i onih koji su došli kao srednjoškolci – praktikanti te su svojim znanjem i željom za radom zaslužili radno mjesto te su i danas  dio našeg tima. U dm-u smatramo da je ponuda dodatnih edukacija i usavršavanja našim zaposlenicima način da postojeće teorijsko i iskustveno znanje nadograde ne samo za angažman u dm-u nego i za karijeru općenito. 

Reklama

Koliko je brand poslodavca i sveukupna briga o zaposlenicima važna za privlačenje novih i zadržavanje postojećih kadrova? 

– Sam brand i dobar glas o kompaniji sigurno imaju važnu ulogu. dm je ne samo kod nas, nego i u ostalim zemljama poznat kao dobar poslodavac kojemu je stalo do svakog pojedinog zaposlenika. Možda je na ovo pitanje nezgodno dati odgovor na tržištu rada kakvo je Bosna i Hercegovina, gdje je nerijetko veća potražnja nego ponuda radnih mjesta. Mogu reći da se u dm na oglas za posao, bilo u prodavnicama ili u jednom od odjela, u prosjeku prijavi 300 osoba. Naša baza pristiglih molbi za posao je uistinu velika, tako da se trudimo iz nje odabrati interesantne osobe i potencijalne buduće zasposlenike, prije nego raspišemo natječaj. 

Šta biste istaknuli kao najvažniju prednost Vaše kompanije kada je u pitanju odnos prema zaposlenima, šta vas to izdvaja od ostalih poslodavaca?

– Na ovo pitanje najbolji odgovor imaju naši zaposlenici, naročito oni koji su imali priliku raditi kod više poslodavaca. Međutim, istaknuo bih ovdje da se u dm-u trudimo svim zaposlenicima pristupiti idividualno te cijeniti doprinos svakog pojedinca razvoju i uspjesima firme. Početkom ove godine proveli smo istraživanje o zadovoljstvu zaposlenika te je 94% njih navelo da su ponosni na zajednička postignuća firme te isti broj njih da bi preporučilo dm drugima kao poslodavca. Svi mogu imati lijepo uređene prodavnice s najnovijom opremom, ali su zaposlenici ti koji čine razliku. Vjerujem da nas upravo zbog naših zaposlenika, najprije onih koji svakog dana nasmješeni i srdačni dočekuju kupce u dm prodavnicama, drugi smatraju najpoželjnijim poslodavcem. 

Šta za Vašu kompaniju znači priznanje Najpoželjniji poslodavac?

– To je potvrda da smo na dobrom putu kada je u pitanju odnos prema zaposlenicima. Drago nam je da nas tako vide i doživljavaju kako naši trenutni zaposlenici tako i javnost. Lijepo je biti istaknut kao dobar primjer u društvu.

Reklama

Izvor: Posao.ba

Nastavite čitati

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Višković: U maju pregovori, a u junu povećanje plata

Objavljeno

 

Vlada Republike Srpske planira da početkom maja pokrene pregovore sa partnerima za povećanje plata u javnom sektoru, a povećanje će se odnositi već od juna ove godine, potvrdio je za Banjaluka.net premijer Radovan Višković. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Marinko Umičević: Nisam političar, već čovjek iz naroda koji živi sa svojim radnicima

Objavljeno

 

Banjalučanin, obućar, tehnički direktor, ugledni privrednik, sportski radnik, humanista, čovjek jake volje i bez dlake na jeziku, političar i neko ko radi od „jutra do sutra“ i ko je uvijek uz svoje radnike…kako drugačije opisati Marinka Umičevića, tehničkog direktora banjalučke Tvornice obuće „Bema“. (više…)

Nastavite čitati

U trendu