Connect with us

INTERVJU

Ornela Bandić: UniCredit godišnje zaposli 60 novih radnika

U ogromnoj konkurentnosti kompanija važno je da menadžeri svoju firmu pozicioniraju kao idealno radno mjesto gdje svaki kandidat želi da radi i napreduje i to je upravo način na koji će poslodavac privući potencijalne zaposlenike sa izraženim kvalifikacijima, odgovornošću i spremnošću za rad, što je najvažniji preduslov za napredak kompanije. 

Objavljeno

 


O tome šta priznanje Najpoželjniji poslodavac predstavlja za UniCredit bank d.d. kao i o zapošljavanju novih kadrova u periodu koji slijedi, govori Ornela Bandić, direktorica Upravljanja ljudskim resursima.

Koliko zaposlenih trenutno ima Vaša kompanija?

– 1230 radnika

Da li do kraja 2016. godine planirate zapošljavanje i u kojem obimu? Da li ste u prvom polugodištu 2016. godine zapošljavali nove kadrove  i u kojem broju?

– Zapošljavanje novih radnika planiramo u skladu sa potrebama i zahtjevima naših organizacijskih dijelova, a u prosjeku na razini godine zaposlimo 60 novih radnika. U samom procesu pribavljanja i selekcije novih radnika, nastojimo privući one koji su usmjereni na daljnji rast i razvoj i koji su spremni odgovoriti na nove izazove i stalne promjene na tržištu koje sa sobom nose digitalizacija i globalizacija tržišta.

Da li na tržištu rada BiH pronalazite kadrove koji imaju potrebna znanja i vještine za obavljanje poslova, ili u okviru kompanije dodatno morate raditi na edukaciji radnika?

– Većinom smo usmjereni na izgradnju vlastitih potencijala. Kroz selekciju pribavljamo radnike koji imaju potencijal za rast i razvoj, ne nužno i već razvijena znanja i vještine, iako u određenim slučajevima i dijelovima Banke trebamo razmišljati i o već izgrađenim potencijalima, primjerice IT stručnjaci, stručnjaci iz područja modeliranja i controllinga. Gradimo, ne samo brand Banke, već i brand svakog radnika kroz kontinuirano ulaganje u njihov daljnji rast i razvoj te sudjelovanje u razvojnim programima Banke i Grupe. 

Reklama

Upravljanje ljudskim resursom jedna je od naših strateških odrednica, stoga ulažemo trajne napore u razvoj naših radnika i kreiranje motivirajućeg radnog okruženja. U konačnici ovo rezultira pozitivnim učinkom na naše klijente i zajednicu u kojoj djelujemo. 

Koliko je brand poslodavca i sveukupna briga o zaposlenicima važna za privlačenje novih i zadržavanje postojećih kadrova? 

– Svjesni važnosti branda poslodavca kontinuirano radimo na njegovom  jačanju, kako eksterno na tržištu, tako i interno među našim radnicima, kroz pravovremeno prepoznavanje potreba naših radnika i klijenata, te dobru suradnju, a sve s ciljem podizanja njihovog zadovoljstva. 

Drago nam je da smo uspjeli izgraditi imidž uspješnog i atraktivnog poslodavca, koji prepoznaju naši postojeći i budući radnici. 

Šta biste istaknuli kao najvažniju prednost Vaše kompanije kada je u pitanju odnos prema zaposlenima, šta vas to izdvaja od ostalih poslodavaca?

– UniCredit Bank kod svojih radnika prije svega potiče kulturu učenja. U tom smislu našim zaposlenicima pružamo mogućnosti i uvjete za razvoj karijere planskim pristupom, koji je zasnovan na potrebama organizacijskih jedinica i izazovima sve većeg i složenijeg tržišta.

Reklama

U UniCreditu vjerujemo da ljudi mogu i žele učiti, te da je učenje cjeloživotno iskustvo, koje doprinosi profesionalnom i osobnom razvoju. Preduvjetom za učenje i razvoj smatramo svijest o sebi i odgovornost za osobni razvoj. 

Druga bitna odrednica u našoj strategiji upravljanja ljudskim resursom je da podržavamo multinacionalnost i multikulturalnost što pokreće naše inovacije i stvaranje vrijednosti za naše klijente i radnike. Uklanjamo barijere među državama kroz brojne programe, koji ne samo da promoviraju naše temeljne vrijednosti i model kompetencija, nego također pomažu u stvaranju budućih lidera i ambasadora UniCredit-a.

Šta za Vašu kompaniju znači priznanje Najpoželjniji poslodavac?

– Priznanje najpoželjniji poslodavac je potvrda našeg ustrajnog rada i posvećenosti razumijevanju potreba naših radnika i klijenata. Svjesni smo odgovornosti, koju ovo priznanje nosi te stoga nastojimo zadržati ovu poziciju kroz uspostavljanje dugoročne suradnje i osiguranje visokog zadovoljstva naših klijenata i radnika.

Izvor: Posao.ba

Reklama

BIZLIFE

Nepalcu je BiH obećana zemlja, većinu zarade šalje porodici

Objavljeno

 

Od

Ashok Tamang se prije godinu i po dana oprostio od supruge, 14-ogodišnje kćeri i tek rođenog sina, kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

U Sarajevo je stigao iz Nepala, države u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja.

Tamag je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, čiji broj se skoro udvostručio od 2020. godine, pokazuju podaci entitetskih zavoda za zapošljavanje- piše Buka.

Najviše ih je ove godine došlo iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, pokazuju isti podaci.

Tamang kaže da je iz Katmandua, prijestolnice Nepala, došao da radi u sarajevskoj građevinskom poduzeću “Omega Group”, kako bi sebi i porodici osigurao bolji život.

On je, uz još jedanaest zemljaka iz Nepala, u BiH došao posredstvom nepalske agencije za posredovanje pri zapošljavanju. Trebalo mu je, kaže, više od tri mjeseca da prikupi sve potrebne dokumente, jer građanima Nepala nije lako dobiti vizu za evropske zemlje, piše Radio Slobodna Evropa.

Reklama

Dodaje kako je radio na gradilištima u Prijedoru i drugim gradovima, te da je zadovoljan uslovima rada i smještaja.

Uz platu od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang ima plaćen smještaj i tri obroka dnevno. Stoga većinu zarade može poslati u Nepal, gdje mjesečne plate često iznose samo par stotina američkih dolara.

Nisam još išao kući. Planiramo u sljedećih šest mjeseci i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Razgovaramo često putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala zaposlenih u BiH.

Buka

Nastavite čitati

PRIVREDA

Višković: U maju pregovori, a u junu povećanje plata

Objavljeno

 

Vlada Republike Srpske planira da početkom maja pokrene pregovore sa partnerima za povećanje plata u javnom sektoru, a povećanje će se odnositi već od juna ove godine, potvrdio je za Banjaluka.net premijer Radovan Višković. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Marinko Umičević: Nisam političar, već čovjek iz naroda koji živi sa svojim radnicima

Objavljeno

 

Banjalučanin, obućar, tehnički direktor, ugledni privrednik, sportski radnik, humanista, čovjek jake volje i bez dlake na jeziku, političar i neko ko radi od „jutra do sutra“ i ko je uvijek uz svoje radnike…kako drugačije opisati Marinka Umičevića, tehničkog direktora banjalučke Tvornice obuće „Bema“. (više…)

Nastavite čitati

U trendu