Connect with us

PRAVO

Italijanska pokrajina usvojila „zakon protiv džamija“

ITALIJA – Vijećnici Ligurije, regije na sjeverozapadu Italije, usvojili su set mjera kojim se drastično ograničava sloboda izgradnje novih vjerskih objekata.

Objavljeno

 


Ako se zabrana ne odnosi na bilo koju određenu religiju, političari koji se protive novousvojenom Prijedlogu zakona tvrde da se isti nepravedno odnosi na muslimane, a mnogi italijanski mediji ga nazivaju „zakonom protiv džamija“.

Referendum

Zakonom se uvode restriktivni kriteriji za izgradnju novih bogomolja, a regionalnim vlastima se daju veće ovlasti u odlučivanju o lokaciji i izgledu vjerskih objekata. Po zakonu, svaki novi plan izgradnje mora biti u skladu sa kriterijima „arhitektonske i dimenzijske podudarnosti s ligurijskim pejzažom“. Italijanski mediji pišu da bi ovakav opis minarete mogao poimati „neligurijskim“.

Kako Anadolija prenosi, također, ovim zakonom je dozvoljeno održavanje referenduma u opštinama gdje je planirana izgradnja novih vjerskih objekata, gdje bi stanovnici odlučivali o tom pitanju.

Izmjenu zakona koju je predložila stranka Sjeverna liga, podržalo je 16 vijećnika, dok je njih 15 bilo protiv, javljaju italijanski mediji.

Provedba referenduma bi vjerovatno izazvala probleme, budući da italijanski Ustav ne dozvoljava provođenje referenduma o pitanjima „koja se odnose na pojedince ili određene grupe pojedinaca“, tako da bi izjašnjavanje o pitanjima izgradnje vjerskog objekta moglo prekršiti ustav.

Bolje integracije

Reklama

Islam je jedina velika religija koja nema službeni status u Italiji, uprkos tome što u toj zemlji prema procjenama živi oko milion muslimana.

Namjenski izgrađene džamije su rijetkost u Italiji, iako se trenutno najveća islamska bogomolja u Evropi nalazi u Rimu. Većina muslimana koji žive u Italiji mole se u prilagođenim objektima koje iznajmljuju lokalne vlasti ili privatni najmodavci.

Italijanska vlada je u januaru objavila da će posebno vijeće, koje će činiti islamski akademici i stručnjaci, biti formirano radi bolje integracije muslimanske zajednice u društvo.

Izvor: Oslobođenje.ba

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu