Connect with us

PRAVO

Izmijenjeni Zakon o sportu u BiH uskoro na snazi

BIH – Izmjene i dopune Zakona o sportu, čiji je cilj suzbijanje diskriminacije i postizanje ravnopravnosti polova, stupiće na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenim novinama.

Objavljeno

 


To je omogućeno usvajanjem ovog zakonskog rješenja u drugom čitanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koji je ranije podržao Predstavnički dom na prijedlog poslanice u tom domu Maje Gasal-Vražalica.

Razlog za njegovo donošenje je usklađivanje sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH i Zakonom o zabrani diskriminacije, kao i dosljedno poštivanje principa nediskiminacije propisanog Ustavom BiH.

Predloženim zakonskim rješenjem se, između ostalog, predviđa da se pri imenovanju Vijeća za sport, koje ima 17 članova, a imenuje ga Vijeće ministara BiH, osigura ravnopravna zastupljenost polova.

Rodna ravnopravnost, kako je navedeno, postoji ukoliko je u Vijeću jedan od polova zastupljen najmanje 40 posto.

Primjenom izmjena i dopuna Zakona o sportu predviđeno je da se prilikom predlaganja budžeta sektora za sport, koristi rodno odgovorno budžetiranje.

Izvor: Fena

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu