Connect with us

PRAVO

Neracionalno očekivati da će Turska promijeniti zakon o antiterorizmu

BRATISLAVA – Turski ministar za poslove sa EU Omer Čelik izjavio je da je neracionalno očekivati da će Turska unijeti izmjene u Zakon o antiterorizmu, na čemu insistira EU kako bi ukinula vize građanima Turske.

Objavljeno

 


U subotu je u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke, održan nezvanični sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije i turskog ministra za poslove sa EU Omara Čelika. U EU smatraju da aktuelni Zakon o antiterorizmu Turske veoma široko tretira prestupe u vezi sa terorizmom.

„Mislim da je potpuno neracionalno očekivati neke izmjene antiteroristočkog zakona od Turske“, rekao je Čelik novinarima. Visoka predstavnica Evropske unije za diplomatiju Federika Mogerini, obraćajući se novinarima nakon sastanka, istakla je da je Turska spremna da ispuni migracioni dogovor sa EU.

„Dogovorili smo se da se nastavi sa ispunjavanjem svih sporazuma“, izjavila je Mogerinijeva.

„Danas je turska strana potvrdila predanost sprovođenju sporazuma o upravljanju migracionim tokovima. Naša strana ima jasne uslove na kojima stalno radimo. Rad se nikada nije prekidao“, rekla je Mogerinijeva. Turski ministar Omer Čelik istakao je da bi Turska u budućnosti mogla da razgovara o potencijalnim promjenama Zakona o antiterorizmu. „Mi ne možemo da preduzmemo nikakve korake, to bi oslabilo našu borbu protiv terorizma.

Ali ubuduće bi o tome moglo da se razgovara sa Savjetom Evrope. Mi možemo da preuzmemo neke obaveze u vezi sa tim i o tome, da razgovaramo o budućim koracima i istovremeno možemo da pređemo na viznu liberalizaciju“, rekao je Čelik novinarima.

Izvor: Vesti.rs

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu