Connect with us

PRAVO

Psi ne smiju biti stalno vezani, ni zatvoreni u boksu

ZAGREB – Psi su socijalna i druželjubiva bića i trebaju interakciju s ljudima i drugim životinjama, kažu iz udruženja Prijatelji životinja.

Objavljeno

 


Na papiru sjajno izgleda, još samo da se i provede, komentarisali su brojni aktivisti za zaštitu prava životinja zabranu trajnog vezanja pasa u dvorištima. To je novost koju donosi Zakon o zaštiti životinja, čija je izmjena upravo u toku. Nakon što je Zagreb već prošle godine donio ovakvu odluku, novim Zakonom trajno vezivanje pasa bit će zabranjeno u cijeloj Hrvatskoj.

Uz zabranu vezivanja Zakon propisuje i da psi ne smiju stalno biti zatvoreni u boksu, piše Večernji list.

– Psi su socijalna i druželjubiva bića i trebaju interakciju s ljudima i drugim životinjama. Dugotrajno držanje na lancu ili u boksu dovodi do fizičkih i psiholoških povreda. Psi postaju nesretni, a zbog svega često i agresivni – kažu iz udruženja Prijatelji životinja, koji će o svemu tome govoriti na još jednoj zagrebačkoj akciji “Udomljavanje je fora”.

Nerijetko se volonteri susreću sa psima koji zbog lanca imaju rane na vratu, puni su buha, gladni i dehidrirani jer lancem prevrnu zdjelicu pa satima nemaju vode. Vrlo često psi su vezani na mjestima gdje nemaju nikakvog zaklona, pa čak ni kućicu. Tako su izloženi vremenskim neprilikama, ali i napadima drugih pasa.

Kako se provodi zakon, odnosno jesu li psi stalno vezani i zatvoreni, prema prijedlogu u novom Zakonu, kontrolisaće komunalni redari. 

Izvor: Poslovni.hr

Reklama

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu