Connect with us

PRAVO

Zakon na Kosovu: Kazna 1500 eura-ako ne platiš duguješ samo 40 eura

KOSOVO – Zakon  o drumskom saobraćaju na Kosovu: Kazna za neposjedovanje vozačke od 500 do 1500 eura, ali ako je ne platiš duguješ samo 40 eura.

Objavljeno

 


Nol Dedaj, saobraćaj stručnjak u emisiji “Ora e Fundit” je rekao da zakoni o drumskom saobraćaju predstavljaju veliki problem. On je dodao da oni imaju mnogo nedostataka, nesigurnosti i da su loše struktuirani, uzrokujući konfuziju u mnogim slučajevima.

“Postoje nedostaci u zakonu kada je u pitanju njihovo provooženje. Nažalost, zakon je preveden s makedonskog jezika pa isti ne ispunjava tehničke kriterije”, rekao je Dedaj.

On je naveo jedan dobar primjer kada nemate vozačku dozvolu i kaznu za neplaćanje i takav slučaj nazvao “apsurdnim” zakonom.

“Kazne su se promijenile. Ako nemate vozačku dozvolu sada ćete biti kažnjeni novčanom kaznom od 500 do 1.500 eura. Ali apsurd je da ako ta kazna nije plaćena, onda se osoba tereti za dug od 40 eura. Zakon se ne uklapa sa infrastrukturom,  rekao je na kraju Dedaj.

Izvor: Balkan plus

Nastavite čitati

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu