Connect with us

PRAVO

U Hrvatskoj novi zakon: Nema više uzgoja kanarinaca

HRVATSKA – Ukoliko se usvoji Zakon o zaštiti životinja u ovom obliku za više od 300.000 vlasnika kućnih ljubimaca bit će uvedena zabrana držanja čime bi se Hrvatska postala jedina zemlja članica Europske unije koja zabranjuje držanje i uzgoj kućnih ljubimaca.

Objavljeno

 


Akvaristika, teraristika, ornikultura i mnoge druge hobističke djelatnosti bit će potpuno uništene čime bi prestao rad mnogih udruženja, ali i odlazak svih tih djelatnosti u ilegalan uzgoj i trgovinu. To je posljednjih dana posebno „uspaničilo“ ljude koji se uzgojem bave iz hobija, a za što imaju dozvole istog Ministarstva poljoprivrede.

Protiv usmrćivanja pasa
Javna rasprava o nacrtu zakonu upravo je završena, a kako saznajemo od Ervina Jelenaca, predsjednika pulske „Udruge za zaštitu i uzgoj ptica Istra“, ukoliko ovakav zakon prođe oni bi svoje udruženje (koje je najstarije u Hrvatskoj) morali ugasiti, jer više ne bi bilo moguće imati ni uzgajati kanarince, zebice, ni papagaje. To bi uništilo i brojne hobiste, veli Jelenaca i dodaje da „spas“ vide u stavku 4. i 5. spornog članka 57. i 58. koji propisuje da će listu zabranjenih životinja naknadno donijeti sam ministar.

– Svoje smo primjedbe zajednički, kao Hrvatski ornitološki savez i Hrvatski Savez udruženja uzgajatelja malih životinja, poslali, a osim u dijelu oko zabrane uzgoja i prodaje takozvanih „egzotičnih“ životinja reagirali smo i na dio koji dozvoljava da se psi u azilu usmrćuju nakon 60 dana, ukoliko im se ne nađe novi vlasnik. Zakon koji je trebao biti na dobrobit životinja ovako je zapravo pretvoren u masakr dok će istovremeno povećati ilegalni uzgoj i prodaju na crno, smatra Jelenaca.

Problem invazivne vrste
Dodaje i da je potpuno nerazumljivo zašto je resorno Ministarstvo poljoprivrede uopšte stavilo zakon na javnu raspravu kad je dobro poznato da imamo tehničku vladu i da je Sabor raspušten pa je upitno tko će ga donijeti. No, bez obzira kako završila ova rasprava i priča oko novog zakona, nanesena je ogromna šteta uzgajivačima i vlasnicima kućnih ljubimaca koji, revoltirani postupcima ministarstva i odredbama zakona, napuštaju svoj hobi i kućne ljubimce, prenosi nam Jelenaca stanje s terena.

Dodaje kako se išlo u donošenje ovog zakona jer su se u Europi pojavile invazivne vrste poput crvenouhe kornjače koje su, nakon života u akvarijima, puštene u prirodu i rade štetu, zatim španjolskog vrapca i meksičke rujnice koje su po Europi već počele stvarati svoje kolonije i gotovo ugušile autohtone ptice, no da se to moglo učiniti na puno bolji način, a ne totalnom zabranom kako trenutno nacrt zakona propisuje, pojašnjava Jelenaca. Na kraju ističe da će nada kako će prevladati razum i da će „ministrov popis“ pojasniti stvari te da će se na toj listi doista naći samo invazivne vrste, a ne ljubimci koje ministarstvo smatra „egzotičnima“ mada se već stoljećima tu uzgajaju i žive s nama u suživotu bez ikakvih problema.

Izvor: Glas Istre

Reklama

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu