Connect with us

PROIZVODI/USLUGE

Svjetski dan jabuka

BEOGRAD – Danas je Svjetski dan jabuka, voća koji se u Srbiji gaji na oko 24.000 hektara i čija je prosječna godišnja proizvodnja u posljednje tri godine preko 300.000 tona.

Objavljeno

 


Dan jabuke 20. oktobar u svijetu je prvi put obilježen 1990. godine, s ciljem ukazivanja na zdravstveni značaj tog voća i da bi se demonstrirale mnogobrojne sorte jabuke. Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije Veljko Jovanović kazao je da se procjenjuje da će 2016. rod jabuka u Srbiji biti preko 350.000 tona.

On je naveo da je u prošloj godini, vrijednost izvoza jabuka iz Srbije bila preko 100 miliona dolara i da se najviše izvozilo u Rusiju, dok je vrijednost izvoza u 2014. bila 76 miliona dolara. Prema njegovim riječima, Srbija jabuke najviše uvozi iz Poljske, Italije i Makedonijei u prošloj godini tog voća je uvezla za čak 17 miliona dolara, dok je uvoz jabuka u 2014. bio 7,5 miliona dolara.

Najveći proizvodjači jabuke u Evropi su Poljska, Italija, Francuska i Njemačka, a prema ranijim podacima ukupna proizvodnja tog voća u EU u 2013, bila je blizu 12 miliona tona. Postoji više od 7.000 različitih sorti jabuka. Jabuka spada u veoma korisne namirnice, jer je bogata vitaminima C,A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvoždjem i magnezijumom.

U tom voću ima 85 do 90 odsto vode. Jača imunološki šistem organizma, a ima uticaja i u borbi protiv virusa, bakterija, a štiti organizam i od prehlade.

Izvor: Nezavisne novine

Reklama
Nastavite čitati

PROIZVODI/USLUGE

Otvoren savremeni Tropic market i u Čelincu

Objavljeno

 

Od

Domaći trgovački lanac Tropic danas je u Čelincu, na adresi Kralja Petra Prvog 2, u 9:00 časova otvorio 64 poslovnu jedinicu. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Melanija Tramp će ponovo zablistati u Beminim papučma

Objavljeno

 

Od

Fabrika obuće Bema iz Banjaluke poslala je danas prvoj dami SAD Melaniji Tramp na poklon unikatne papuče, kao znak podrške za još jedan mandat njenom suprugu Donaldu Trampu u Bijeloj kući. (više…)

Nastavite čitati

PRIVREDA

Bema podijelila svojim radnicima visokokvalitetnu obuću

Objavljeno

 

Od

Tvornica obuće „Beme“ svojim radnicima u Banjoj Luci podijelila je po jedan par visokokvalitetne kožne obuće. (više…)

Nastavite čitati

U trendu