Connect with us

TRŽIŠTA

Od 1. septembra na tržištu EU samo ekonomični i energetski efikasni usisivači

BRISEL – Usisivači koji se prodaju u Evropi trebaju biti cjenovno ekonomičniji i energetski efikasniji, što je rezultat pravila EU-a kojima se van zakona stavljaju novi usisavači koji koriste više od 900 vati i emituju više od 80 decibela.

Objavljeno

 


Usisivaci

UsisivaciAžurirani zahtjevi eko-dizajna će smanjiti maksimalnu snagu aparata, godišnju potrošnju energije i nivo buke.

Evropska komisija navodi da je riječ o tome da se koriste najnovije i najsavremenije tehnologije kako bi se osiguralo da evropski potrošači imaju najefikasnije proizvode na raspolaganju. Oni će, također, povećati svoju minimalnu sposobnost za dizanje prašine.

Ažurirana pravila će rezultirati usisivačima koji koriste manje energije za bolje rezultate čišćenja, navodi izvršno tijelo EU-a. Ovo će pomoći potrošačima da uštede novac, jer prelazak na efikasniji proizvod može uštedjeti 70 eura tokom životnog vijeka.

Za Evropu kao cjelinu, efikasniji usisivači će omogućiti uštede do 20 TWh električne energije godišnje do 2020. godine. Ovo je ekvivalentno godišnjoj potrošnji električne energije u Belgiji. To takođe znači da neće biti emitovano više od 6 miliona tona CO2 – što je godišnja emisija osam srednjih elektrana.

Podni usisivači, robotski usisivači, sredstva za čišćenje dušeka i ručni usisivači koji se koriste na baterije isključeni su iz ovih propisa.

Ažurirana pravila za energetsko označavanje, objavljena 1. septembra, uvode novu, jednostavniju mjeru za uređaje od A (najefikasniji) do G (najneefikasniji) postepeno će se uvoditi, a potrošači će moći da konsultuju bazu podataka o proizvodima.

Reklama

Od septembra 2017, najefikasni usisivači će nositi oznaku A +++. Ovi rejtinzi uzimaju u obzir ukupnu snagu usisivača i kako se efikasno koristi snaga da bi se pokupila prašina.

 

Izvor: Indikator.ba

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu