Connect with us

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 


Izvor:

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti.

Istakao je to juče predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić, osvrnuvši se na rezultate privrede u godini na izmaku.

– Spoljnotrgovinski deficit Srpske je za deset mjeseci ove godine povećan za skoro 47 odsto, što je posljedica velike inflacije, a najveći rast cijena zabilježen je kod proizvoda široke potrošnje i u prehrambenoj industriji. Cijene robe široke potrošnje se manifestuju na najšire slojeve stanovništva – rekao je Ćorić na novogodišnjem prijemu za novinare.

On je naglasio da će biti veliki izazov sačuvati privredu i radnike i da se samo uz sinhronizovano djelovanje svih institucija Srpska može uspješno izboriti sa tim problemima.

Ćorić je upozorio i da će najavljeni pad privredne aktivnosti u zemljama Evropske unije koje su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srpskoj sigurno uticati na spoljnotrgovinsku razmjenu, jer se domaća prerađivačka industrija u velikoj mjeri oslanja na te zemlje.

– Moramo sagledati sve i vidjeti kako da se negativna kretanja u EU ne preliju u potpunosti i kod nas – rekao je Ćorić.

Reklama

Na pitanje da li je u planu izlazak na neka druga tržišta Ćorić ističe da se i o tome razmišlja te da je u godini na izmaku bilo dosta sastanaka sa ambasadorima zemalja iz Azije i Afrike koji su pokazali interesovanje za naše područje.

– Prije nekoliko dana razgovarao sam sa predsjednikom Komore regije Nižnji Novgorod iz Rusije i postoje neke mogućnosti da se dio aktivnosti usmjeri preko Turske koja je u ovom trenutku prijatelj Rusije. BiH ima slobodnu trgovinu sa Turskom i to daje mogućnost za najznačajniji iskorak BiH, odnosno Srpske – istakao je Ćorić.

Predsjednik banjalučke područne Privredne komore Goran Račić rekao je da Srpska ima malo učešće prerađivačke industrije u strukturi bruto domaćeg proizvoda (BDP) koje se kreće oko 12,5 odsto, što je duplo manje u odnosu na razvijene zemlje, koje se lakše bore sa inflacijom upravo zbog značajnijeg učešća te grane u BDP-u.

– Srpska ima visoko učešće poljoprivrede u strukturi BDP-a, od oko 9,5 odsto i sve to govori da smo mi zemlja se baznom industrijom, zbog čega će jedan od ciljeva Privredne komore biti povećanje investicija u prerađivačku industriju – poručio je Račić.

Energetika

Pero Ćorić je rekao da je ova godina bila i godina energetske pa i ekonomske krize.

Reklama

– U doba pandemije virusa korona vidjeli smo da su energija i hrana dva strateška područja i Srpska ima potencijale u tim oblastima. Srpska je energetski nezavisna i to treba održati – rekao je Ćorić.

Glas Srpske

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Spoljnotrgovinski deficit BiH težak 12 milijardi KM

Objavljeno

 

U prvih 11 mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu je najviše uvezeno proizvoda iz Hrvatske, dok ih je najviše izvezeno u Njemačku, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. (više…)

Nastavite čitati

U trendu