Connect with us

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 


Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju.

Bug.hr piše da će biti siguran i jednostavan kao gotovina danas, dok za njegovu upotrebu ne bi bilo nužno koristiti bankovni račun, već samo mobilnu aplikaciju.

Evropska centralna banka (ESB) pokrenula je u oktobru prošle godine taj projekat i radnu grupu, s ciljem istraživanja mogućnosti plasiranja vlastite digitalne valute.

Radna grupa već je načinila određene korake, a u najnovijem je izvještaju o napretku istakla četiri ključna područja na kojima se trenutno radi.

Prvo područje je ono dizajna ove valute i načina funkcioniranja monetarnog sistema. Za to je, kažu, ključna saradnja privatnog i javnog sektora, bitno je odrediti koje su tačno uloge ECB-a kao izdavača i ostalih posrednika na tržištu, kao i ko će i kako distribuisati digitalni evro do krajnjih korisnika.

Radi se na određivanju uloga pokretača transakcija, autentifikacije, provjere valjanosti, i ostalih aktivnosti pri plaćanjima, kao i finalnog namirenja među svim uključenim stranama.

Reklama

Drugi bitan dio sistema je model namirenja, odnosno sistem koji će provjeriti da platilac ima dovoljno novca, da ga se može prebaciti primaocu, kao i da se istovremeno on skine s jednog i nađe na drugom računu.

Za to bi trebalo da budu zadužene centralne banke iz europodručja kao i njihovi partneri. Sistem mora biti načinjen tako da niko od institucija ne može da vidi stanje na računima građana, niti da može analizirati njihova plaćanja.

Treće, prebacivanje iz gotovine u digitalni evro mora biti jednostavno, kao i prebacivanje novca iz centralnobankarskog u javni i nazad. Sve to trebalo bi da radi bez prekida, 24/7/365, i bez problema, kao da je riječ o prenosu gotovine „iz ruke u ruku“.

I na kraju, potrebno je stvoriti zajednička pravila, uz koja bi plaćanja digitalnim evrom funkcionisala u cijelom evropodručju, bez obzira na granice. Rad na knjizi takvih pravila započeće već u januaru sljedeće godine.

Investitor.me

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Autoceste FBiH na berzi prikupile 18 miliona KM, a planirale 30 miliona KM

Objavljeno

 

JP Autoceste prikupilo je danas prodajom obveznica na Sarajevskoj berzi 18 miliona KM. (više…)

Nastavite čitati

U trendu