Connect with us

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 


​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU.

Podaci statističke agencije EU Eurostat pokazuju da je u decembru prošle godine cijena pice bila 16 odsto veća nego u decembru 2021.

U decembru 2021. su cijene bile 2 odsto veće nego u decembru 2020., dodaje se u izvještaju. Informacije su objavljene u susret Svjetskom danu pice 9. februara.

Najveći rast cijene pice i pekarskih proizvoda u Mađarskoj, Hrvatska četvrta

Među zemljama EU najveći porast zabilježen je u Mađarskoj (46 odsto u decembru 2022. u poređenju s decembrom 2021.), a slijede je Litva (39 odsto), Bugarska (37 odsto) i Hrvatska (28.2 odsto). Najmanji rast cijene pice je zabilježen u Luksemburgu (7 odsto), Italiji (10 odsto) i Francuskoj (13 odsto).

Potrebno je naglasiti da se navedeni iznosi odnose na rast cijene u trgovinama, a ne u ugostiteljskim objektima.

Zanimljiva informacija je i da su cijene pekarskih proizvoda osim hljeba u Hrvatskoj bile 26.6 odsto veće tokom decembra 2022. u donosu na isti mjesec 2021., što je takođe četvrti najveći rast u EU. Rast cijena tih proizvoda predvode Mađarska (60.6 odsto), Litva (32.4 odsto) i Španija (27.5 odsto), prenosi Index.

Reklama

Ukupno gledano, Hrvatska je po rastu cijena hrane malo iznad prosjeka EU, s prosječnim rastom od 19.7 odsto u decembru 2022. na godišnjem nivou. Prosjek svih članica EU je 18.2 odsto, a apsolutni rekorder je Mađarska, u kojoj su cijene rasle za čak 49.6 odsto na godišnjem nivou.

Nezavisne novine

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Autoceste FBiH na berzi prikupile 18 miliona KM, a planirale 30 miliona KM

Objavljeno

 

JP Autoceste prikupilo je danas prodajom obveznica na Sarajevskoj berzi 18 miliona KM. (više…)

Nastavite čitati

U trendu