Connect with us

PRAVO

Narodna skupština Republike Srpske usvojila Prijedlog zakona o stranim ulaganjima

Objavljeno

 


Narodna skupstina

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske je na 23.sjednici održanoj 22.02.2018.godine, usvojila Prijedlog zakona o stranim ulaganjima. Ovim zakonom uređuju se prava, obaveze i status stranih ulagača, oblici stranih ulaganja, organi nadležni za odobrenje stranih ulaganja, rad Savjeta za strane investitore Republike Srpske i promocija i privlačenje stranih ulaganja u Republiku Srpsku.

Narodna skupstinaU skladu sa ovim zakonom, ulaganje je dozvoljeno u svim sektorima, osim u namjenskoj industriji i javnom informisanju, pri čemu je pojam javno informisanje sveden na uži i jasniji pojam medijski poslovi, te je izvršena dodatna liberalizacija mogućnosti stranih ulaganja u ovaj sektor.

Zakonom je stvorena mogućnost da strani ulagač može izvršiti ulaganje u medijske poslove u odnosu do 49 odsto od osnovnog kapitala u tom poslovnom subjektu u izuzetnim slučajevima i ukoliko je dopušteno propisima kojima je uređena ova oblast.

S obzirom na ulogu i značaj jedinica lokalne samouprave u privlačenju stranih ulaganja, kako i u stimulisanju postojećih investitora na reinvestiranje, te važnost saradnje lokalnog i republičkog nivoa, zakon je dopunjen i novim članovima kojim je obrađena ova tematika s ciljem da se ojača saradnja ova dva nivoa.

Razlozi za donošenje novog zakona sadržani su u potrebi unapređenja zakonodavstva u ovoj oblasti, prateći izmjene u Zakonu o politici direktnih stranih ulaganja, kojim su takođe poboljšane i dorađene pojedine odredbe.

 

Izvor: Vladars.net

Reklama

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu