Connect with us

PRAVO

Livanjski kanton tuži Hrvatsku elektroprivredu zbog duga za korištenje vode Buškog jezera

Objavljeno

 


Korištenje vode Buškog jezera

LIVNO – Vlada Livanjskog kantona pokrenula je tužbu zbog duga većeg od tri miliona KM, koji joj na ime naknade za korištenje vode Buškog jezera duguje Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Zbog niza nepravilnosti pokrenut je i spor protiv Ekološke dozvole koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo Pumpnoj stanici za hidroenergetske objekte gornjeg horizonta HE Orlovac i hidroakumulaciju Buško jezero.

– U odredbama člana 74. Zakona o vodama Livanjskog kantona utvrđena je obaveza plaćanja kantonalne naknade od posebnog značaja za Kanton, koju su dužni plaćati korisnici opštih dobara bez obzira imaju li sjedište na području Kantona, Federacije BiH, Bosne i Hercegovine ili drugih država. Ova naknada se, između ostalog, utvrđuje za proizvodnju električne energije i druge pogonske namjene u visini od 0,01 KM/kWh proizvedene električne energije – piše u saopštenju Vlade Livanjskog kantona, prenosi Avaz.ba.

Na temelju mjesečnih izvještaja o količinama iskorištene vode za proizvodnju električne energije, ukupan dug HEP – proizvodnja d.o.o. Zagreb, LK prema ovoj kantonalnoj naknadi za 2016. godinu iznosi 1.454.996,00 KM i za 2017. godinu 1.575.955,40 KM.

– Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva LK pokrenulo je pravni spor protiv Okolišne dozvole koju je Federalno ministarstvo ekologije i turizma izdalo Pumpnoj stanici za hidroenergetske objekte gornjeg horizonta HE Orlovac i hidroakumulaciju Buško jezero s pripadajućim objektima zbog uočenih mnogobrojnih nedostataka – piše u istom saopštenju.

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu