Connect with us

TRŽIŠTA

Hrvatima se evro obija o glavu: „Ne može država da naplaćuje papir koji nam je već dala“

Objavljeno

 


Evro

UGP (Udruga Glas preduzetnika) iz Hrvatske je ovih dana prvi progovorio i ukazao na novo, potencijalno novčano opterećenje za preduzetnike, kojima država, kažu, nastoji da „naplati papir koji je već dala“.

Zapravo, država želi da naplati konverziju valute u sudskom registru, po ceni od 2.500 kuna (oko 330 evra), za usluge javnog beležnika.

UGP na to kaže: Ne može!

Smatraju da je dosta dodatih taksi i nepotrebnih finansijskih opterećenja preduzetnika, koji već sada jedva izlaze na kraj sa visokim poslovnim troškovima, piše Poslovni dnevnik.

Naime, zvaničnim ulaskom Hrvatske u evrozonu, od 01. januara 2023. godine, upis promjene valute osnovnog kapitala iz kune u evro – plaćao bi se javnom bilježniku 2.500 kuna, ukoliko bi se radilo o d.o.o., čiji je osnovni kapital 20.000 kuna.

Upis svih promjena koje se sprovode u sudskom registru, u vezi sa uvođenjem evra kao zvanične valute u Republici Hrvatskoj, registrovani sud će sprovesti bez naknade.

Reklama

„Smatramo da upis promena valute osnovnog kapitala treba biti oslobođen i troškova javnog beležnika, odnosno da ne bi trebalo da se naplaćuje preduzetnicima, jer ih nepotrebno opterećuje. Smatramo da je država imala dovoljno vremena da pripremi svu potrebnu dokumentaciju, kao i da automatizuje usluge konverzije valute koje bi bile dostupne, jednostavne i pre svega besplatne, jer dosta je toga da država naplaćuje papir koji nam je već dala“, navodi UGP u saopštenju.

Iz hrvatskog udruženja smatraju i da je „krajnje neprihvatljivo da se uvode novčane kazne za one koji ne upišu promjene vezane za valutu evra, kao zvaničnu, u sudski registar na vrijeme“.

„Sigurni smo da će nadležno ministarstvo riješiti potencijalni problem, na koji upravo ukazujemo, jer smo još sigurniji da trošak konverzije preduzetnici neće platiti, taj namet neće proći“, kaže Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Dalje ističu da neće ćutati, već jasno zahtijevati da se u što kraćem roku nađu rješenja koja će biti povoljna za preduzetnike, suočene sa krizom koju su uzrokovali pandemija, rat u Ukrajini i inflacija.

Nezavisne novine

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu