Connect with us

PRAVO

Uvažena žalba: IPSA institut i IG Banja Luka rade dokumentaciju za Jadransko-jonsku cestu

Objavljeno

 


Ured za razmatranje žalbi je prije nekoliko dana donio rješenje, kojim je uvažio žalbu IPSA instituta Sarajevo i IG Banja Luka, te na snazi ostavio obavještenje o dodjeli ugovora za izradu planersko studijske dokumentacije za Jadransko – jonsku autocestu na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je u intervju za Hrvatski Medijski Servis zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH Saša Dalipagić.

Ovim konačnim rješenjem, prema Dalipagićevim riječima, posao izrade dokumentacije je dobio IPSA institut Sarajevo i IG Banja Luka.
Dalipagić kaže kako narednim danima očekuje intenziviranje aktivnosti izrade dokumentacije, što je početni, ali možda i najvažniji korak u realizaciji cjelokupnog projekta.

Trasa Jadransko-jonske autoceste je položena istočnom obalom Jadrana i Jonskog mora, od Trsta u Italiji do Igoumenitse u Grčkoj, približno 1.110 km, s mogućnošću produženja do Kalmate na krajnjem jugu Grčke, i tada bi dužina bila oko 1.600 km.
Prolazila bi kroz 7 zemalja, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Grčku, s tim da je u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, a dijelom i u BiH već izgrađen jedan dio te autoceste, odnosno tog cestovnog koridora.
Konkretno, izgrađena je zajednička dionica autoceste na Koridoru Vc (A1) i Jadransko-jonske autoceste od Bijače do čvorišta Međugorje, te su osigurana sredstva za nastavak izgradnje ovog dijela autoceste do Počitelja, kao buduće lokacije interregionalnog čvorišta.
– Trasu koja bi se protezala od čvorišta Počitelj pa dalje južnim i jugoistočnim dijelom Hercegovine treba još analizirati, ali radi se okvirno o područjima općina Stolac, Neum, Ravno, Berkovići Ljubinje, Bileća i Trebinje, a u širem kontekstu bi se trebala analizirati i mogućnost povezivanja sa Stocem, Neumom, Ravnim, Ljubinjem i Trebinjem kao i sa Stonom (poluotok Pelješac), Zatonom i Dubrovnikom u Republici Hrvatskoj, te dalje od Trebinja prema spojnoj točci s Crnom Gorom Aranđelovo/Nudo, kazao je Dalipagić te dodao da je cilj da ta trasa bude položena dijelom kroz BiH u u dužini 110 km.
Naglasio je da je sada na BiH da okonča postupak oko izrade planersko-studijske dokumentacije, koja će dati egzaktne pokazatelje i okvire, te da se u skladu s time preduzmu potrebne aktivnosti kako bi se osigurala realizacija ovog projekta u optimalnom dijelu kroz BiH.
Ukupni troškovi izgradnje Jadransko-jonske autoceste procijenjeni su na gotovo 8 milijardi američkih dolara.

 

Izvor: Indikator.ba

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu