Connect with us

PRAVO

Uložena žalba na izbor kompanije za štampanje listića

Objavljeno

 


Grupa kompanija uputila je žalbu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na odluku CIK-a o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore 2020. godine, piše Dnevni avaz. Podsjećamo, na osnovu provedene konkursne procedure izabrana je kompanija „Unioninvestplastika“ dd Sarajevo.Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je u izjavi za „Avaz“ kazao da ova situacija može značiti ugrožavanje određenih rokova kada su u pitanju izborne procedure.

– Podnositelj žalbe je grupa ponuđača i to „Atlantik“ iz Banje Luke te kompanije „Igepa bh“ i „Farma prom“ iz Sarajeva. Žalba je proslijeđena Uredu za razmatranje žalbi. Tražili smo hitnost u postupanju s obzirom na javni interes i na naše rokove, jer što prije moramo krenuti u realizaciju usluge tiskanja i pakiranja glasačkih listića – pojasnio je Bakalar.

Dodao je da izborni rokovi zavise od perioda koji će trebati Uredu za razmatranje žalbi BiH kako bi riješili ovu žalbu.

– Moramo što prije imati zaključen ugovor, jer u drugoj polovici septembra moramo imati glasačke listiće, koje ćemo poslati glasačima koji su se prijavili za glasanje putem pošte. Taj nam je dio posebno ugrožen i zbog toga nam je bitno da se ovo pitanje što je moguće prije riješi – ističe Bakalar.

Predsjedavajuća Ureda za žalbe Željka Klobučar kazala je za „Avaz“ da je Ured zaprimio žalbu još u četvrtak, na kraju radnog vremena.

– Tačnije, CIKBiH nam je dostavio žalbu i oni su se izjasnili da je neosnovana. U svojoj žalbi naveli su četiri žalbena navoda o kojima ne smijem govoriti u javnosti – pojasnila je Klobučar.

Reklama

Dodala je da će, prema proceduri, Ured za žalbe pozvati tu grupu kompanija da uplate administrativnu taksu i naknadu za pokretanje administrativnog postupka.

– Već danas (jučer, op. a.) ćemo ih obavijestiti o tome i oni imaju tri dana da uplate naknadu i dostave dokaz. Naknada je u ovom slučaju velika i iznosi oko 10.000 KM, kao i još 100 KM za administrativnu pristojbu. Kad ta naknada bude uplaćena, onda će se žalba smatrati potpunom. Odmah će se pristupiti razmatranju žalbe, jer smo svi svjesni njene važnosti – istakla je Klobučar.

Prema njenim riječima, vrlo lako se može desiti da kompanije koje su uputile žalbu neće ni uplatiti naknadu.

– U tom slučaju žalba će se odbaciti kao neuredna. Ali, u svakom slučaju, moramo čekati ovaj zakonski rok od tri dana. Ukoliko se desi da naknada bude uplaćena, Ured će žurno pristupiti rješavanju ove žalbe – istakla je Klobučar.

 

Prema okvirnom sporazumu, posao štampanja glasačkih listića dodijeljen firmi „Unioninvestplastika“ dd Sarajevo vrijedan je 805.528,51 KM s PDV-om. Nakon toga je uslijedila žalba na ovu odluku CIK-a.

Reklama

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu