Connect with us

PRAVO

Delegacija EU u BiH pozvala na brzo usvajanje novog zakona o sukobu interesa

Objavljeno

 


SARAJEVO – Delegacija Europske unije u BiH ocijenila je jučer da je učinkovita prevencija sukoba interesa u javnom sektoru od suštinskog značaja za jačanje prevencije korupcije i vraćanje povjerenja javnosti u vladajuće institucije.

U saopćenju za javnost Delegacije EU u BiH navodi se da je borba protiv korupcije jedna od najprioritetnijih oblasti u kojima EU pruža podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka stabilnosti, prosperitetu i punopravnom članstvu u EU.

Naglašeno je da je u tom poduhvatu neophodno i aktivno učešće vladinih institucija te da EU nastavlja da pomaže Bosni i Hercegovini u izgradnji antikorupcijskih kapaciteta sa više od osam miliona eura u proteklih pet godina podrške institucijama i civilnom društvu u ovoj borbi.

„Korupcija još uvijek prevladava u mnogim oblastima i nastavlja predstavljati ozbiljan problem bez mjerljivih rezultata. Na putu ka EU, BiH mora pokazati odlučnost da se suprotstavi korupciji i iskorijeni koruptivne prakse“, navodi se u saopćenju.

Ocijenjeno je da sadašnji sistem za sprečavanje sukoba interesa na državnom nivou ne funkcioniše adekvatno od 2013. godine te da je od tada veliki broj izabranih zvaničnika i domaćih stručnjaka iskazao potrebu za jačanjem zakonskog okvira. Podsjeća se da u ovom trenutku zakonodavne vlasti u BiH imaju priliku da svoje deklarativne obaveze pretoče u konkretne aktivnosti tako što će okončati sukob interesa.

U Delegaciji EU u BiH smatraju da je brzo usvajanje novog zakona o sukobu interesa, koji je trenutno zaustavljen u Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma, prilika da se građanima BiH i međunarodnoj zajednici pošalje jasna poruka da su izabrani predstavnici građana BiH posvećeni izgradnji društva sa jednakim šansama za sve.

Reklama

„Europska unija poziva organe vlasti BiH da izgrade zakonodavni i institucionalni okvir koji može da se nosi sa svim situacijama u kojima se korupcija može uvriježiti i razvijati. Borba protiv korupcije je ključna za pozitivno mišljenje Europske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Europskoj uniji“, zaključuje se u saopćenju Delegacije EU u BiH.

 

Izvor: Akta.ba

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu