Connect with us

OSTALO

Skandinavska dijeta je najjednostavnija dijeta na svijetu

Objavljeno

 


Kada je u pitanju zdravlje i zdrava ishrana, jednostavnost je ključna. Ako nešto možete da ubacite u vašu dnevnu rutinu tako da se ne čini kao preteška obaveza, vrlo je vjerovatno da ćete se toga i pridržavati.

Suzi Vengel je nutricionista iz Danske koja uz svojoj KNJIZI izlaže detaljan plan najjednostavnije dijete na svijetu.

Glavna suština je u mjeri porcije – mjera je količina namirnica koja stane u vašu šaku. Na taj način se i parcelišu porcije, na „šake“.

Svaki obrok treba da se sastoji od 4 „šake“ namirnica bogatih nutritivnim vrijednostima – šaka proteina, šaka ugljenih hidrata, i 2 šake povrća, plus puna kašika masti.
Ovo znači da ne morate da brojite kalorije, niti da mjerite preciznu gramažu porcija, što je olakšavajuća okolnost ako ste rijetko kod kuće ili ste po cijeli dan na poslu ili često putujete.

Vengelova je inspiraciju za svoju knjigu pronašla u sopstvenom iskustvu.
Dobra vijest je što ova dijeta nije pretjerano rigorozna. To znači da povremeno možete uživati u čaši crnog vina i vašoj omiljenoj pasti bolonjeze. I sve to bez griže savjesti.

Recepti za obroke

Ako ste već zagriženi za ovu dijetu i treba vam inspiracija za pripremu obroka, naš je savjet da na Instagramu zapratite #sensekost i da pogledate preko 40.000 fotografija sa receptima.

Reklama

Mi ćemo dati samo jedan od primjera pripreme obroka za ovu dijetu.

Doručak

Dvije šake: asparagus i zelena salata
Treća šaka: 2 cijela jaja, 1 bjelance, i pola šake nemasnog sira
Četvrta šaka: dodajte nešto ukoliko želite ekstra proteina
Masti: ulje za prženje jaja
Začini: so, biber, čili i bijeli luk u prahu.

Ručak

Reklama

Dvije šake: šargarepa, krastavac, paprika, paradajz, pečurke
Treća šaka: domaća pašteta, jaje, parče slanine
Četvrta šaka: hljeb
Slatki „začin“: marmelada
Dodatak: šolja čaja

Večera

Dve šake: luk, seckani paradajz, kupus
Treća šaka: junetina
Četvrta šaka: sačuvajte porciju za čašu vina
Masti: maslinovo ulje, sir
Začini: so, beli luk u prahu, origano, čili
Vengel dodaje da deca treba da jedu pastu uz ovakav obrok.

 

Izvor: BIZLife

Reklama

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu