Connect with us

PRAVO

Povučen prijedlog zakona u RS: Osiguravatelji žele znati kako se troše sredstava od premije

Objavljeno

 


Narodna skupstina

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske, na sjednici Narodne skupštine 20.06.2018. godine, povukla je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

Podsjećanja radi, u pomenutom zakonu je predloženo da se osiguravajuća društva, koja od 2015. godine uplaćuju po jedan odsto godišnje od osiguravajuće premije na ime javnih prihoda RS, obavežu da premiju nastave da uplaćuju još tri godine, nakon što sadašnje uplate isteknu do kraja 2018. godine.

U ime Udruženja društava za osiguranje poslanicima u Narodnoj skupštini upućen je stav Udruženja u kojem se navodi da ni nakon tri godine primjene Zakona, javnost i društva za osiguranje nisu upoznati sa načinom trošenja prikupljenih sredstava, kao i efektima primjene na prevenciju bezbjednosti u saobraćaju.

-Predlagač je najavio da će vršiti analizu efekata primjene zakonske obaveze, kao i analizu utroška sredstava. Međutim, ni nakon tri godine primjene Zakona, javnost i društva za osiuranje nisu upoznati sa načinom trošenja prikupljenih sredstava, kao i efektima primjene na prevenciji bezbjednosti u saobraćaju. Činjenica je da je na osnovu naplate pomenutog nameta od društava za osiguranje od oktobra mjeseca 2015.do kraja 2017.godine u Budžet Republike Srpske uplaćeno više od 2,5 miliona KM. Naprotiv, društva za osiguranje u svojim statističkim pokazateljima u kontinuitetu bilježe porast broja odštetnih zahtjeva po osnovu autoodgovornosti, navodi se, između ostalog, u dopisu Udruženja.

Također, napominje se da su osiguravajuća društva sa sjedištem u Republici Srpskoj stavljena automatski u nepovoljniji položaj u odnosu na osiguravajuća društva sa sjedištem u Federaciji BiH, ako se uzme u obzir da ovakva obaveza ne postoji u Zakonu o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti FBIH, kao i u zemljama u okruženju, niti su Direktivama EU date smjernice da se oblast bezbjednosti u saobraćaju finansira iz ovih izvora.

 

Reklama

Izvor: Indikator.ba

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu