Connect with us

PRAVO

Apple i Samsung nagodbom okončali sedmogodišnji spor

Objavljeno

 


Američki Apple i južnokorejski Samsung nagodbom su okončali sedmogodišnju bitku vezanu za dizajn pametnih telefona, koja je na kraju stigla do Vrhovnog suda SAD.

Ljuti rivali su poslali u srijedu obavještenje sudiji američkog Okružnog suda Lusi Koh o tome da su postigli nagodbu. Uslovi nagodbe nisu otkriveni, prenosi agencija AP.

Dva svjetska tehnološka giganta došla su do rješenja spora mjesec dana nakon što je porota zaključila da Samsung duguje Apple-u 539 mil USD zbog kopiranja izvjesnih inovacija na ajfonu (iPhone) i njihove primjene na određenim Samsungovim konkurentnim proizvodima.

Presuda je donijeta nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država objavio 2016. godine odluku o tome da dio ranije odštete dodijeljene Apple treba da bude preispitan.

Apple je tražio više od milijardu dolara na poslednjem suđenju, dok je Samsung tvrdio da treba da plati samo 28 mil USD.

 

Reklama

Izvor: Bankar.me

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu