Connect with us

PREDUZETNIŠTVO

IT firma ukinula šefove

Objavljeno

 


Ukinuli šefove

U preduzeću “Tele Haase“ u Beču šefovi su “ukinuli“ svoja radna mjesta i prepustili vođenje poslova zaposlenima.

Ovo je prva firma u Beču koja je isprobala trend pod nazivom “novi posao“ odnosno holokratiju.

Preduzeće Tele Haase postoji od 1963. godine i bavi se elektronikom sistema za zaštitu i nadzor. Cijela struktura firme promijenila se prije pet godina kada su uklonjeni svi oblici hijerarhije, ukinuti pojedini sektori, a odgovornost prenijeta sa menadžerskog nivoa na svih 75 zaposlenih. Bilo praktikant ili radnik, svejedno je, jer sada svi donose odluke.

Markus Stelkman se tako više ne zove direktor nego smatra da je “režiser“ u novonastaloj podjeli. Za privredni magazin “ECO“ Stelcman je izjavio: “Osnova našeg uspjeha je unutrašnja transparentnost. Svi brojevi, koje preduzeće proizvodi dostupni su zaposlenima“.

Uprkos tome, ograničenja postoje.

– Zaposleni ne znaju koje su im pojedinačne plate, ali postoji transparentnost u poslovanju i zato su svi u mogućnosti da u ime preduzeća donose odluke – kaže Stelcman, prenosi Eurocom-PR Srbija.

Reklama

Kada su prije pet godina počeli sa eksperimentom nisu svi zaposleni bili za ovu vrstu restrukturiranja.

Neki menadžeri su dali otkaze. Danas je menadžere zamijenio odbor koji se brine o planu rada, marketingu i distribuciji. Svi radnici i radnice mogu da se izaberu da budu u odboru i da zajedno rade na strateškim pitanjima.

Firma se vodi devizom da “svako ko radi sa uživanjem, svoj posao radi dobro.“ Za sada se novi koncept rada pokazao kao izrazito uspješan.

– Koncerni kao Folksvagen, banke i razne osiguravajuće kuće dolaze nam u posjetu da vide kako može da se radi na drugačiji način – dodaje Stelkman.

 

Izvor: B92

Reklama

PRIVREDA

Bihaćka plantaža američke borovnice sa 6000 sadnica opravdava svoje postojanje

Objavljeno

 

Od

Sanela i Nusret Sušić u bihaćkom prigradskom naselju Vikići podignuli su plantažu američke borovnice sa 6000 sadnica na površini dva i pol dunuma koja ovih dana opravdava svoje postojanje. U ovaj obiteljski projekt supružnici Sušić uložili su više od 300 000 KM. (više…)

Nastavite čitati

PREDUZETNIŠTVO

Knjige koje će vam pomoći da izgradite preduzetnički duh

Objavljeno

 

Od

Dobri preduzetnici moraju da imaju hrabrosti da bi uspeli, ali deluje da je tu hrabrost sve teže posedovati. Između globalne recesije i pandemije koja se ubrzava, tržište može izgledati mnogo više neprijateljski nastrojeno prema vama nego ikada. (više…)

Nastavite čitati

BIZLIFE

Ovih šest stvari svaki dobar šef MORA da zna!

Pred vama su neki od načina na koje možete da napravite dobar poslovni tim i budete šef kog će ljudi cjeniti.

Objavljeno

 

Biti šef jeste prijatna, ali i vrlo izazovna pozicija. Mnogi mladi menadžeri u poslu ponekad nisu svesni svih strana ove pozicije. Ne očekuju da, kao lideri, upravo oni moraju da naprave tim koji je kvalitetan i kojem veruju. To je prvi preduslov da menadžer ne mora ubuduće da razmišlja o tome zašto je neko ostao duže na pauzi ili da li će sastanak proći u najboljem redu ako mu šef ne prisustvuje. (više…)

Nastavite čitati

U trendu