Connect with us

PRAVO

„R-S Silicon“ i BSI oslobođeni optužbi za damping

Objavljeno

 


RS Silikon

BANJALUKA, BRISEL – Bosna i Hercegovina, kao i preduzeća „R-S Silicon“ iz Mrkonjić Grada i BSI iz Jajca, koja pripadaju italijanskoj grupaciji „Metalleghe“, oslobođeni su optužbi za damping, a za šta su ih prošle godine prijavili „Ferroatlantica“ i „Ferropam“, dva najveća evropska proizvođača silicijuma. Silicijum metal je sirovina najviše zastupljena u aluminijumskoj industriji.

Oni su u svojoj prijavi dostavljenoj u novembru prošle godine tražili da se uvedu antidamping mjere na period od pet godina, što se neće desiti s obzirom na to da optužbe nisu dokazane.

Naime, Evropska komisija je u martu ove godine u okviru istražnog postupka obavila kontrolu poslovnih izvještaja u Mrkonjić Gradu i Jajcu, a kako nisu uočene nepravilnosti, podnosioci prijave su odlučili da odustanu od daljeg postupka.

To je juče i zvanično objavljeno u „Službenom glasniku“ Evropske unije, a oni koji su dobro upućeni u ovu priču ocjenjuju kako je cijeli slučaj bio ništa drugo nego pokušaj velikih proizvođača da istisnu konkurenciju sa tržišta.

„Komisija zaključuje da bi antidampinški postupak u vezi s uvozom u Uniju silicijuma porijeklom iz BiH trebalo da završi bez uvođenja mjera“, navodi se u odluci o završetku antidampinškog postupka.

Tokom trajanja istražnog postupka firme „R-S Silicon“ i BSI su nesmetano poslovale i izvozile svoje proizvode na tržište EU.

Reklama

Inače, „Metalleghe“ je grupacija koja u BiH uspješno posluje već 14 godina, a preko svoja dva preduzeća sav svoj proizvod izvoze na evropsko i ostala tržišta, što je znatno doprinijelo povećanju spoljnotrgovinske razmjene BiH.

Pored namjere da nastavi sa dosadašnjom strategijom poslovanja na tržištu, „Metalleghe“ grupacija ima i tendenciju proširenja svog poslovanja u BiH.

„R-S Silicon“ je osnovan 2012. godine, a u pitanju je grinfild investicija za proizvodnju silicijum metala.

Silicijum metal je njihov primarni proizvod, a sekundarni proizvod je silikatna prašina. U pitanju je visoka i moderna tehnologija koja se karakteriše proizvodnim procesom i fabričkim postrojenjima u skladu s pravilima o zaštiti životne sredine, a kroz internu laboratoriju se vrši stroga kontrola osnovnih sirovina i finalnog proizvoda. Proizvodnja se odvija putem elektrolučne peći kapaciteta 16.000 tona silicijum metala godišnje.

Kompanija BSI iz Jajca kupljena je od strane firme „Metalleghe“ 2004. godine. Opremljena je sa tri elektrolučne peći, koje su sada postepenim ulaganjem osposobljene za proizvodnju silicijum metala različitih kvaliteta.

Proizvodnja od oko 18.000-20.000 tona godišnje se izvozi u Italiju, Mađarsku, Sloveniju, Njemačku, Slovačku i Poljsku, za proizvodnju aluminijuma i solarnih panela.

Reklama

 

Izvor: Nezavisne novine

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu