Connect with us

OSTALO

10 grešaka kod doručka koje vam remete cijeli dan

Objavljeno

 


Svi znamo staru izreku da je „doručak najvažniji obrok tokom dana” – i za to postoji dobar razlog. Ono što doručkujete ujutru može da utiče na to kako se osećate tokom cijelog dana i čak ima dugoročan efekat na vaše zdravlje. Kako onda da budete sigurni da vam doručak pomaže da se pripremite za uspješan dan?

Izbjegavajte ovih 10 grešaka kojih možda niste ni svjesni:

1. Jedenje u pokretu može da dovede do povećanog unosa kalorija

Nakon što iz trećeg puta konačno isključite budilnik, ostaje vam samo da na brzinu pojedete nešto na putu do posla. Svi to radimo. Jedenje dok ste u pokretu može da vas zasiti isto kao da jedete za stolom (stvar je više u tome šta jedete nego kako), ali istraživanja pokazuju da oni koji se koncentrišu na doručak više paze na veličinu porcija.
Jedna studija iz 2015. godine pokazuje da osobe kojima nešto odvlači pažnju jedu veće količine hrane i unose više kalorija od onih koje obraćaju pažnju na obroke. Užurbano jedenje se takođe povezuje sa povećanim rizikom od gojaznosti i srčanih bolesti, kao što je otkriveno u jednoj studiji iz 2017. godine.

2. Ako ne jedete dovoljno proteina, ostaćete gladni

Neke od najpopularnijih namirnica za doručak na svijetu su one bogate ugljenim hidratima, kao što su palačinke, vafli i bageti. Međutim, unos previše ugljenih hidrata za doručak može da poremeti rad vašeg organizma. Da biste dan počeli kako treba, izaberite obrok koji je bogat proteinima.

Namirnice bogate proteinima, kao što su jaja, bijeli sir, ovsena kaša, od suštinske su važnosti za osjećaj sitosti i obezbjeđivanje energije koja vam je potrebna tokom cijelog dana.

3. Ako jedete samo bjelanca, nećete uneti dovoljno hranljivih materija

Bjelanca su niskokalorični izvor proteina koji se često preporučuje osobama sa srčanim bolestima ili dijabetesom tipa 2. Ali ako samo želite da ograničite ugljene hidrate ili spriječite gojenje, izbacivanje žumanaca nije najbolje rješenje.
Žumanca su bogata vitaminima i omega 3 masnim kiselinama koji su dobri za vaše tijelo. Takođe sadrže snažne antioksidanse koji štite oči. Pored toga, iako su cijela jaja bogata mastima, holesterol u njima ne utiče na nivo holesterola u krvi (a to je ono što doktori mjere).

Reklama
4. Nedovoljan unos hrane za doručak može da dovede do prejedanja tokom dana

Balansiran obrok ujutro vam pomaže da tokom dana donosite bolje odluke po pitanju obroka. Zato se nemojte plašiti zdrave količine hrane za doručak. Jedna studija iz 2017. godine je ustanovila da oni koji su jeli najveće obroke rano tokom dana imaju manji indeks tjelesne mase od onih koji su jeli velike količine za ručak ili večeru.
Priča o prednostima obilnog doručka se ne završava ovdje. Pored toga što spriječavate napade gladi i dugoročno gojenje, jedna studija iz 2016. godine je otkrila da obilan doručak koji sadrži proteine pomaže u kontrolisanju dijabetesa tipa 2.

5. Izbor svih namirnica sa malo masti može da ima negativan uticaj na ishranu

Ako potpuno izbjegavate masti tokom doručka, mogli biste da naškodite svojoj ishrani. Postoje zdrave masti koje obezbjeđuju neophodne hranljive materije za vaš organizam. Pod idealnim uslovima, vaš doručak treba da sadrži balansiranu količinu zdravih masti i proteina. Puter od kikirikija, avokado, čija sjemenke i cijela jaja su odlični izvori zdravih masti.

6. Odlaganje obroka može da utiče na nivo energije

Ako čekate da se istuširate, obučete, odvezete do posla i završite prvi jutarnji sastanak pa tek onda doručkujete, mala je vjerovatnoća da će vam dan biti uspješan. Stručnjaci kažu da doručak u roku od sat vremena nakon buđenja pomaže da budete aktivniji ujutro i manje gladni tokom ostatka dana.
Nedavna istraživanja takođe podržavaju ovu tvrdnju. Jedna studija iz 2015. godine je ustanovila da osobe koje za doručak pojedu obrok bogat proteinima između 6 i 9.45 ujutro imaju manji rizik od gomilanja masti i manji osjećaj gladi tokom dana u odnosu na one koje čekaju da jedu posle 10 sati ujutro.

7. Sipanje cerealija direktno iz kutije može da dovede do pretjeranog unosa šećera

U zavisnosti od robne marke, činija cerealija može da sadrži veliku količinu šećera. Zato je najbolje držati se predložene veličine porcije, koja obično iznosi 1 šolju. Većina ljudi pojede duplo više zato što sipaju direktno iz kutije da bi napunili činiju. Da biste bili sigurni da ste izabrali zdraviju porciju, probajte da koristite mjericu kad sipate cerealije.

8. Kafa pre jela može da poremeti probavni sistem

Kao što je Lorelaj Gilmor jednom rekla, „ako prestanem da pijem kafu, prestaću da stojim i hodam”. Naravno, kafa je suštinski dio jutra za mnoge odrasle osobe. Ali bez obzira koliko žudite za jutarnjom dozom kofeina, najbolje je sačekati i prvu šoljicu popiti poslije doručka.
Kafa na prazan stomak – čak i kafa bez kofeina – može da poveća proizvodnju kiseline u želucu. Za one sa osetljivim probavnim sistemom, povećana kiselina može da izazove zastoj u varenju, gorušicu ili pogoršanje sindroma nervoznih crijeva. Pored toga, konzumiranje kofeina pre bilo kakvog zalogaja može i da poveća anksioznost, prema navodima sajta PopSugar.
Zaključak: osim ako ne pijete kafu na prazan stomak već godinama bez propratnih simptoma, najbolje je da je pijete sa mlekom nakon ili dok doručkujete.

9. Ako ne pazite šta ujutro pijete, može se desiti da popijete ukupnu preporučenu količinu kalorija za doručak

Kad smo već kod kafe, važno je uzeti u obzir ono što pijete za doručak. Čak i najbolje balansiran doručak može da poremeti sok ili kafa sa puno šećera. Zato vodite računa koliko mlijeka i zaslađivača dodajete u jutarnju kafu. Ako ne možete da podnesete crnu kafu, probajte da koristite cimet kao prirodnu nekaloričnu alternativu.

Reklama
10. Preskakanje doručka može da poremeti ceo dan

Jedna od najvećih grešaka koje možete da napravite u vezi sa doručkom jeste da ga uopšte nemate. Redovno preskakanje jutarnjih obroka može da dovede to kasnijeg prejedanja i opšteg manjka energije i produktivnosti tokom dana. Prema navodima časopisa Harvard Business Review, naše tijelo pretvara hranu koju jedemo u glukozu, koja obezbjeđuje energiju. Zato je teže koncentrisati se na prazan stomak.

Doručak može da donese dugoročne prednosti. Nacionalni registar za kontrolu tjelesne težine navodi da je skoro 80 odsto ljudi koji su uspješno smršali 13,5 kilograma ili više uspjelo da održi manju tjelesnu težinu zahvaljujući svakodnevnom doručku. Istraživanja takođe pokazuju da odgovarajući doručak može da smanji rizik od dijabetesa ili srčanih bolesti. Najbitnije je ono što je dobro za vas i vaše tijelo.

 

Izvor: BIZLife

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu