Connect with us

OSTALO

Naučnici istraživali: Zašto žene prave seksi selfije?

Objavljeno

 


Prva stvar na koju psiholozi obrate pažnju je činjenica da su žene toliko opsjednute svojim izgledom zbog patrijarhalnih pritisaka, odnosno, da ženu i danas posmatramo više kroz to kako izgleda, nego koje druge kvalitete ima.

Naučnici su se pozabavili fenomenom savremenog društva – seksi selfijima kojima smo bukvalno zartpani sa svih strana.

U studiji, naučnici sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu analizirali su desetine hiljada selfija koji su napravljeni u 113 zemalja širom svijeta.

Iako na prvu loptu vjerovatno pomislite da žene takve fotografije prave nadajući se da će privući pažnju muškaraca, izgleda da ipak nije to u pitanju.

Umjesto toga, analiza studije pokazala je da žene same sebe seksualizuju u društvima u kojima je izražena ekonomska nejednakost.

Naučnici su, tokom studije, analizirali i tagove koji su bili uz te selfije, uključujući “seksi”, “vruće” i slično.

Reklama

Dr. Kandis Blejk, koja je vodila istraživanje, kaže: “Onda smo gledali gdje se u svijetu ovo najčešće radi”.

“Prva stvar na koju psiholozi obrate pažnju je činjenica da su žene toliko opsjednute svojim izgledom zbog patrijarhalnih pritisaka, odnosno, da ženu i danas posmatramo više kroz to kako izgleda, nego koje druge kvalitete ima, a kada dođe do seksualizacije, vi automatski umanjujete moć”.

Ipak, ova studija je pokazala da je veća vjerovatnoća da će žena utrošiti vrijeme i napor da seksi selfi okači na društvene mreže i društvima u kojima ekonomska nejednakost raste, ali ne u društvima u kojima muškarci imaju više socijalne moći i u kojim je polna neravnopravnost zastupljena, prenosi britanski Miror.

“Neravnopravnost u prihodima u jednom društvu je dobar način da se predvidi ekspanzija seksi selfija, što sugeriše da je ova pojava marker potencijalnog socijalnog uspona među ženama, piše CdM.

Koliko god to bilo pogrešno, u savremenom društvu, seksi izgled može da vam donese mnogo toga zauzvrat, na ekonomskom, društvenom i ličnom planu”, zaključuju naučnici.

 

Reklama

Izvor: CDM

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu