Connect with us

OSTALO

OVIH 5 emocija oštećuju organe u vašem tijelu – Kako napraviti pozitivan preokret?

Objavljeno

 


Sve u ljudskom tijelu je međusobno povezano. Kada se dogodi poremećaj, uzrokuje li on emocionalnu bol ili je negativna emocija potaknula fizičku bolest? To dvoje je usko povezano.

Zbog toga su briga o vašem emocionalnom stanju, oslobađanje negativnih emocija i njihovo zamjenjivanje s pozitivnim navike koje spašavaju život.

Emocije mogu oštetiti vaše zdravlje. Svaki put kada imate negativnu misao, zamijenite ju s tri pozitivne.

Svaki put kad osjetite negativnu emociju, razmišljajte o njenom podrklu, dajte sve od sebe kako biste je se oslobodili i usredotočite se na pozitivnu emociju koja je njena suprotnost.

Nastavite čitati kako biste vidjeli koje emocije uzrokuju narušeno zdravlje, popis određenih organa na koje one utiču, te savjete kako ih zamijeniti s pozitivnim, iscjeljujućim.

Negativne emocije – uticaj na tijelo

Svaka emocija ima specifičan učinak na tijelo, ali većina njih može se grupisati u pet kategorija. Sumnja i pohlepa utiču na vaše srce – fizički. Postoji mnogo metafora vezanih za slomljeno srce – i dok se srce zapravo ne slama, kada se dvoumite u vezi sa odnosima, vezama, ili o životu, to vam može zapravo nanijeti štetu, piše Spirit science central.

Reklama

Žalost i tuga utiču na pluća i debelo crijevo. Tuga može prouzrokovati probavne smetnje i takođe uzrokovati više poteškoća s disanjem. Jeste li primijetili da kada ste tužni, možda ćete udisati više zraka jer vaše tijelo zahtijeva dublje disanje i više kisika?

Anksioznost i depresija utiču na slezenu i želudac. Kineska medicina objašnjava da slezena zadržava svaku emocionalnu brigu koju ste ikad imali, a ako je ne otpustite, to može dovesti do bolesti.

Ljutnja i neodlučnost utiču na jetru i žuč. Ljudi koji često konzumiraju alkohol imaju probleme s kontrolom bijesa, kao i probleme s jetrom. To ne čudi, jer je to dvoje povezano.

Strah i lijenost utiču na bubrege i mokraćni mjehur. Strah je povezan s nemogućnošću otpuštanja kontrole ili prošlih negativnih iskustava i potiče ovu emociju. To može naštetiti zdravlju bubrega.

Tabela emocija

Veliki psihijatar Carl Jung izjavio je da svako od nas ima negativne emocije i neke osobine koje skriva. Oni su dio vaše sjene. Sa svakom negativnom emocijom treba se suočiti, ne skrivati je i zamijeniti je sa suprotnom.

Ovdje su neke od suprotnosti koje treba zapamtiti:

Reklama

Sumnja -> Znatiželja

Pohlepa -> Suosjećanje / Ljubav

Žalost -> Radost

Tuga -> Prihvaćanje / mir

Anksioznost -> Uzbuđenje

Depresija -> Vitalnost

Reklama

Gnjev -> Zahvalnost

Neodlučnost -> Hrabrost

Strah -> Ljubav

Lijenost -> Entuzijazam

Ovaj popis varira na temelju različitih psiholoških istraživanja. Najvažniji dio toga je pronalaženje emocije koja radi za vas kada njom zamijenite negativnu koju osjećate.

Kako promijeniti svoje emocije

Svako je iskusio negativne emocije. Ključ je da ne živimo u njima predugo. Kako biste brzo prebacili raspoloženje od negativnog do pozitivnog, pokušajte sljedeće:

Reklama

1. Krećite se. Bez obzira na to radi li se o trčanju, yogi ili bilo čemu drugom, micanje s jednog mjesta može gotovo odmah promijeniti vaše raspoloženje.

2. Gledajte nešto inspirativno, dokumentarac, videozapis ili slušajte pjesmu. Primajte pozitivne poruke.

3. Pišite dnevnik zahvalnosti i navedite nekoliko stvari za koje ste zahvalni ili nazovite prijatelja i recite mu koliko ga cijenite.

4. Djelujte kao da ste u pozitivnom raspoloženju. Da se danas osjećate sjajno, šta biste učinili? Učinite to.

5. Prolazite kroz dan kao da je sve u redu. Otkazivanje planova često vas može zadržati u negativnoj petlji.

 

Reklama

Izvor: Atma

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu