Connect with us

PUTOVANJA

Srušen indonezijski avion, svih 189 putnika vjerovatno su mrtvi

Objavljeno

 


Putnici i članovi posade, njih gotovo dvjesto, koji su letjeli Boeingom 737 iz Džakarte koji se srušio u ponedjeljak ujutro u indonezijskim vodama vjerojatno su svi mrtvi, objavio je direktor spasilačkih službi na konferenciji za novinare.

Spasioci su pronašli ‘ljudske ostatke.. vjerojatno je da je svih 189 ljudi mrtvo’, rekao je Bambang Suryo Aji.

Indonezijski avion kompanije Lion Air, po novim podacima 189 putnika i članova posade, u ponedjeljak se srušio u more i potonuo, vrlo brzo nakon polijetanja iz Džakarte.

Indonezijske spasilačke službe potvrdile su nesreću, dodajući da je avion izgubio kontakt sa zemaljskim službama 13 minuta nakon polijetanja.

Spasioci su našli ostatke Boeinga 737 MAX 8 u pokrajini Zapadna Džakarta, oko 70 kilometara istočno od glavnog grada Indonezije, obavio je čelnik indonezijske Nacionalne službe za potragu i spašavanje.

Ronioci sada pokušavaju doći do trupa aviona, za koji se vjeruje da se nalazi na dnu mora, na dubini od oko 35 metara, rekao je.

Reklama

Među putnicima bili su i zaposlenici ministarstva financija, njih 21, koji su bili na radnom sastanku u Džakarti, rekao je potparol tog ministarstva.

‘Naš je pilot pratio proceduru i kada je uočio problem tražio je da se vrati u bazu, ali znamo kako je to završilo’, kazao je Sirait.

Dodao je da je avion imao tehnički problem na prethodnom letu ali da je on uspješno uklonjen prije ponedjeljka.

‘Zbunjeni smo i oko toga zašto se to dogodilo, budući da se radilo o novom avionu’, dodao je.

Avion koji se srušio bio je na prvom letu 15. avgusta, a Boeing 737 MAX 8 u komercijalnoj je uporabi od 2017. Ovo je prva nesreća tog tipa aviona.

Lion Air najveća je privatna aviokompanija iz Indonezije koja operiše na 126 aerodroma u Indoneziji, Singapuru, Vijetnamu, Maleziji i Saudijskoj Arabiji.

Reklama

Zajedno s kćerkom kompanijom Wings Air, Lion Air nalazi se na listi kompanija kojima su zabranjeni letovi na području Evropske unije.

Boeing je duboko ožalošćen zbog nesreće, kazala je ova kompanija u saopštenju.

‘Boeing je spreman dati tehničku pomoć u istrazi nesreće’, istaknula je kompanija u saopštenju.

 

Izvor: tportal.hr / Hina

Reklama

BIZLIFE

Deset najboljih naslova o putovanjima po izboru Forbsa

Objavljeno

 

Od

Neko je jednom rekao kako se uspjeh velikih putopisa ne može mjeriti nagradama, već „pređenim“ miljama ili kilometrima. To se ne odnosi na milje koje su autori putopisa opisali, već na sve te kilometre koje čitalac u svojoj glavi „pređe“ tokom čitanja knjiga. Na sve te kilometre koji su pokrenuli maštu, inspirisali čitaoca da pješači, vozi i leti. (više…)

Nastavite čitati

TURIZAM

Gdje i kako možemo putovati?

Objavljeno

 

Od

Zbog sve većeg broja zaraženih, većina zemalja stavila je rampu za BH državljane. Putovati samo sa pasošem bez ikakvih ograničenja možemo u svega tri države. Srbiju, Albaniju i Tursku. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Koliko se razlikuje potrošnja goriva po putnom računaru od stvarne potrošnje

Objavljeno

 

Od

Cijene goriva

Zanimljivo je da većina kompjutera u automobilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više u odnosu na ono koliko vozilo zaista troši. (više…)

Nastavite čitati

U trendu