Connect with us

OSTALO

Šta doručkuješ? ‘Loša’ hrana može uništiti mozak za 4 dana

Objavljeno

 


Hrana

Istraživanje pokazuje da nakon samo četiri dana nezdravog doručka opadaju koncentracija i brzina pamćenja, a smanjena je i sposobnost da se prisjetimo nekih, već prije naučenih informacija.

Na Univerzitetu Macquarie u Australiji tim naučnika istražio je koliko je za nas bitno šta jedemo za doručak, a pokušali su i naći odgovor na pitanje ‘Kako taj obrok utiče na stanje cijelog organizma?’. Rezultati su iznenadili i voditelje ‘studije o doručku’ koji su shvatili da su posljedice započinjanja dana ‘lošom’, tj. nezdravom, hranom gotovo pa katastrofalne za svakog pojedinca.

Naime, otkriveno je da doručak s velikim udjelom masnoća i/ili šećera, nakon samo četiri dana konzumacije, na ljudskom mozgu može prouzrokovati ozbiljne promjene. Te se promjene odnose na sposobnost učenja novih činjenica i pamćenja uopšteno; sposobnosti nakon samo četiri dana nezdravog doručka rapidno opadaju, a mozak propada slično kako s vremenom propada kod npr. pretilih ljudi.

Istraživanje je napravljeno na uzorku od 102 zdrave osobe normalne kilaže; pola njih je četiri dana uzastopno doručkovalo hranu bogatu lošim masnoćama i šećerom, dok je druga polovica kroz isti vremenski period za doručak jela nešto zdravije namirnice, manje zasićene šećerom i mastima.

Konkretno, prva je grupa doručkovala tost sendvič i čokoladni milkshake, a druga hranjiviju i zdraviju verziju istog doručka, ili samo pola porcije nezdravog. Obe su grupe prvi i zadnji, četvrti dan, rješavale testove da im se provjere sposobnosti pamćenja i učenja. Rezultati su pokazali da je prva grupa, koja je doručkovala puno masnoća i šećera, na testovima nakon četiri dana pokazala značajno gore rezultate od druge grupe – a slične su testove pojedinci iz prve grupe riješili i znatno lošije nego samo četiri dana prije. Krvnim je pretragama dokazano i da je kod ljudi iz prve grupe nezdravi doručak doveo do značajnog porasta glukoze u krvi, što je utjecalo na opadanje kognitivnih funkcija. „Promjena nivoa glukoze u krvi može ugroziti cijeli metabolizam. Tada mozak često počinje primati pogrešne signale o nivou inzulina u krvi“, objasnio je voditelj istraživanja pri Univerzitetu u Sidneyu, Dominic Tran.

Druga zanimljivost koja je proizašla iz ove studije, inače objavljene i u znanstvenim časopisima ‘PLOS One’ i ‘The American Journal of Clinical Nutrition’, je saznanje da se kod onih koji su doručkovali nezdravo smanjila i sposobnost da uopšte razlikuju stanje gladi i sitosti. Pretpostavlja se da to ima veze s hipokampusom, dijelom mozga u temporalnom režnju koji kontroliše i nivo šećera u krvi, a koji, kako je već prije pokazalo jedno istraživanje sa Univerziteta u Oxfordu, očito djeluje i na apetit. Ukratko, ovim je istraživanjem potvrđeno da, inače zdravim odraslim osobama koje za doručak jedu hranu s visokim udjelom masnoća, nakon samo pet dana ‘lošeg’ doručka pažnja, koncentracija i pamćenje drastično počinju slabiti.

Reklama

Dio ove studije je bio usmjeren na 16 muškaraca u dobi od 19 do 28 godina, koji su se pet dana držali propisane dijete; jedni su jeli premasnu hranu siromašnu ugljenohidratima, a drugi su se hranili zdravo prema preporuci nutricionista.

Plan prehrane je bio prilagođen za svakog pojedinačno, a osmislili su ga nutricionisti koji su nadgledali i samu pripremu obroka. Porcije za njih osam su sadržavale 70% masnoća, svega 4% ugljenohidrata, i 26% proteina. S druge je strane preostala osmorica muškaraca dobila porcije hrane sa zdravijim i boljim omjerima namirnica; s 50% ugljikohidrata, 24% masti i 26% proteina. Svi su muškarci svako jutro davali krv i rješavali kognitivne testove. Rezultati su pokazali da su osmorica koji su jeli nezdravo imali čak 44% više masnoća u krvi nego oni koji su jeli dobro ujednačene obroke. Takođe, kod muškaraca koji su jeli nezdravo uočen je pad koncentracije, slabija brzina pamćenja te smanjena sposobnost da se prisjete nekih prije naučenih informacija.

 

Izvor: zdravakrava

OSTALO

Jednostavni savjeti kako uštedjeti gorivo u vožnji

Objavljeno

 

Autoput

Njemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.  Kako biste uštedjeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati, piše Revijahak.hr. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

KKI Vrbas i MH “Elektroprivreda Republike Srpske” potpisali ugovor o saradnji

Objavljeno

 

Povodom 20 godina postojanja Košarkaškog kluba invalida „Vrbas predsjednik KKI „Vrbas“ Marinko Umičević i generalni direktor MH “Elektroprivreda Republike Srpske” Luka Petrović potpisali su ugovor o saradnji i tom prilikom je Elektroprivreda Republike Srpske donirala klubu iznos od 5 hiljada KM, kao znak podrške za uspješan rad. (više…)

Nastavite čitati

OSTALO

Željka Cvijanović otvorila izložbu posvećena KKI Vrbas

Objavljeno

 

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske otvorila je izložbu „preko trnja do zvijezda“ u Muzeju sporta koji se nalazi u sklopu dvorane Borik koja je posvećena Košarkaškom klubu invalida Vrbas koji ove godine obilježava dvije decenije postojanja. (više…)

Nastavite čitati

U trendu